Biserica de la Tâmna a fost resfințită

Pentru credincioșii parohiei mehedințene Tâmna, ziua de 4 noiembrie a fost una festivă și de bucurie sfântă, biserica satului lor împodobindu-se și primind resfințirea, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu, Redactor știri Episcopia Severinului și Strehaiei.

Evenimentul sacramental s-a petrecut în Duminica a XXII-a după Rusalii prin prezența, autoritatea canonică și harul ierarhului locului, exprimate în rugăciunile speciale ce au fost rostite cu acest prilej.

Preoții și credincioșii au cântat împreună tropare și au înconjurat biserica, rugându-se pentru trăinicia sfântului lăcaș de închinare.

Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a bătut în numele Împăratului Slavei la ușile pecetluite ale bisericii, care din această duminică vor fi mereu deschise pentru enoriașii parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Credincioșii s-au bucurat din plin de semnificațiile adânci ale unei asemenea slujbe urmate de Sfânta Liturghie Arhierească, dar și de împodobirea și reparațiile suferite de lăcașul de cult, din care au decurs necesitatea și bucuria resfințirii.

Actul oficial de resfințire, emis la Centrul Eparhial din Drobeta Turnu Severin, a fost citit de protoiereul Strehaiei, Pr. Gabriel Ursache-Țucă.

Biserica a fost zidită în anul 1808 și a fost necesar ca în ultimii ani să se repare exteriorul prin schimbarea asterialei și acoperirea cu tablă. De asemenea, s-a realizat o nouă tencuială a pereților exteriori, s-a schimbat tocăria, iar la interior s-au așezat lambriuri și s-a pus parchet în sfântul altar.

La ceas de emoție duhovnicească, Arhipăstorul sufletesc al mehedințenilor a lăudat vrednicia oamenilor locului, uniți în Hristos, a căror lucrare s-a concretizat într-un chip atât de frumos.

În semn de recunoștință față de părintele paroh Mihail Borza, chiriarhul i-a acordat acestuia distincția preoțească de iconom stavrofor, pentru activitatea laborioasă întreprinsă în ogorul Domnului.

Ambianța de profundă rugăciune a fost întreținută de minunatele cântări bizantine interpretate în grup de către o parte din membrii corului Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Întrucât se apropie slăvitul praznic al Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Preasfințitul Nicodim și toți cei prezenți i-au urat părintelui Mihail viață îndelungată și împlinirea năzuințelor duhovnicești.

După Sfânta Liturghie a avut loc botezul celui de-al treilea fiu al familiei preotului paroh, oficiat de Părintele Episcop și de soborul de preoți și diaconi.

După cântarea polihroniului, ierarhul mehedințean a dăruit pentru pruncul nou botezat o reproducere iconică a chipului Maicii Domnului, care să ocrotească și să povățuiască tânărul vlăstar pe căile bineplăcute lui Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente