Biserica Cuvioasa Paraschiva din Suiești, 60 de ani de la rectitorire

Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, a însemnat un prilej de deosebită bucurie duhovnicească pentru credincioșii din Parohia Cermegești, comuna Stănești, județul Vâlcea. Astăzi, 18 septembrie 2011, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Cuvioasa Parascheva”, din satul Suiești, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la rectitorire. La acest eveniment sărbătoresc a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți, mulțumind lui Dumnezeu pentru această deosebită zi, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Înaintea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, împreună cu Preasfințitul Emilian Lovișteanul, au sfințit o troiță și o fântână ridicate în incinta bisericii, în memoria Patriarhului Justinian Marina, cel de-al treilea Patriarh al României.

Răspunsurile la strană au fost date de către corul de maici al mănăstirii Govora. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită o slujbă de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor și ostenitorilor acestui sfânt așezământ.

Începând cu orele 12:00, pe platoul din fața bisericii, a avut loc o manifestare dedicată vrednicului de pomenire ierarh Justinian Marina, Patriarhul României între anii 1948-1977, Simpozionul intitulat „Patriarhul Justinian Marina și locurile natale – 60 de ani de la rectitorirea bisericii”. Evenimentul memorial marchează 110 ani de la naștere, 1901-2011, și 60 de ani de la rectitorirea Bisericii „Cuvioasa Parascheva” în localitatea Suiești, județul Vâlcea.

Manifestarea culturală dedicată aniversării a 60 de ani de la rectitorirea Bisericii „Cuvioasa Parascheva” de către cel de-al treilea Patriarh al României, Justinian Marina, a fost organizată de Primăria Comunei Stănești, Parohia Cermegești, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Societatea Culturală „Anton Pann” și Academia Olimpică Română – filiala Râmnicu Vâlcea, sub patronajul Arhiepiscopei Râmnicului.

În deschiderea simpozionului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a rostit un cuvânt dedicat vieții și activității pastorale și social-misionare a Patriarhului Justinian.

În cadrul întrunirii au mai ținut prelegeri despre personalitatea marelui patriarh: Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Academicianul Gheorghe Păun, scriitoarea Zenovia Zamfir, moderatorul întâlnirii, istoricul George Rotaru, Pr. Prof. Ion Iliescu, parohul bisericii și alte personalități ale vieții culturale vâlcene.

La final a fost prezentată lucrarea „Patriarhul Justinian Marina și locurile natale”, culegere de articole îngrijită de Zenovia Zamfir.

La acest important eveniment au mai participat reprezentanți ai autorităților locale și centrale, preoți, profesori, oameni de cultură, istorici și numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi.

Biserica „Cuvioasa Parascheva”

Construită în stil maramureșan din lemn, în comuna Gârlău, jud. Sălaj, înainte de anul 1700, bisericuța cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a fost strămutată în anul 1939 în comuna Breaza, jud. Prahova la un centru militar.

În anul 1951, Patriarhul Justinian a hotărât să o strămute în satul lui natal Suiești, deoarece vechea biserică de aici, tot din lemn se dărâmase. Astfel în martie 1951 biserica a fost strămutată, iar la 1 mai 1951, în a treia zi de Paști, a fost resfințită în prezența patriarhului, care avea vârsta de 50 de ani.

Bisericuța este netecuintă, bârnele seculare fiind îmbinate cu meșteșug, iar turnul înalt de circa 15 metri îi dă un aspect deosebit. În inventarul ei se găsesc căteva donații care poartă semnătura Patriahului Justinian: Sfântul Antimis, Cazania și căteva cărți și obiecte.

Cel de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, pe numele de mirean Ioan Marina, s-a născut la 22 februarie 1901, în familia unor credincioși țărani din localitatea Suiești, județul Vâlcea. Ca patriarh, Justinian Marina a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe Române prin cunoscutul său „Apostolat social”, prin care a știut să dea o nouă orientare activității Bisericii în condițiile grele de viață instaurate de regimul comunist. Patriarhul Justinian a trecut la cele veșnice la data de 26 martie 1977, fiind înmormântat în biserica Mănăstirii „Radu Vodă” din București.

Comentarii Facebook


Știri recente