Biserica Catolica are un nou Suveran Pontif: Benedict al XVI-lea

Cardinalul german Joseph Ratzinger, in varsta de 77 de ani a fost ales noul Suveran Pontif al Bisericii Catolice, urmand sa poarte numele de Benedict al XVI-lea. Papa Benedict al XVI-lea a iesit seara trecuta in balconul Vaticanului, pentru a binecuvanta credinciosii, a multumit cardinalilor electori si a rostit un discurs, in care a promis ca va continua opera Papei Ioan Paul al II-lea.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Pr. C-tin Stoica ne-a declarat ca BOR saluta alegerea noului Suveran Pontif si spera ca acesta sa aiba aceeasi deschidere fata de Romania precum Ioan Paul al II-lea: ‘Noi nu putem in momentul de fata decat sa exprimam o speranta in legatura cu noul papa, Benedict al XVI-lea, anume aceea referitoare la relatiile dintre Biserica Catolica si Bisericile Ortodoxe: speram ca actualul papa sa continue calea dialogului, a reconcilierii, initiata de Papa Ioan Paul al II-lea. Avand in vedere faptul ca a fost un colaborator apropiat al acestuia, dar si faptul ca este un bun cunoscator al traditiei rasaritene, chiar al Bisericii Ortodoxe Romane, speram ca actualul papa, Benedict al XVI-lea, sa manifeste fata de Bisericile Ortodoxe aceeasi deschidere si disponibilitate ca fostul Suveran Pontif, pentru a continua dialogul teologic existent, cu speranta ca odata, cu ajutorul bunului Dumnezeu, Biserica Mantuitorului Iisus Hristos va fi una’.

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, il cunoaste de mai multi ani pe fostul cardinal Joseph Ratzinger, insa ultima data l-a intalnit l-a funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea. IPS Daniel ne-a spus ce atitudine a avut Cardinalul Joseph Ratzinger fata de delegatia romana: ‘Il cunosteam de mai multa vreme, dar am ramas impresionat si emotionat de faptul ca a avut fata de delegatia romana o atentie deosebita. Stia ca fostul papa a iubit foarte mult Romania si Biserica Ortodoxa Romana si ne-a primit cu multa prietenie, chiar a facut o fotografie impreuna cu delegatia romana! L-am inivitat sa tina o conferinta teologica despre Euharistie la Iasi, iar el a spus ca, daca va gasi timp, va veni. Desigur, acum nu va mai veni, pentru ca este foarte ocupat, dar s-a aratat foarte prietenos. In al doilea rand, trebuie sa spunem ca este un om foarte duhovnicesc, nu doar un bun teolog. Este un om de rugaciune, un om al Traditiei si, in primul rand, este un bun cunoscator al Traditiei rasaritene, cunoaste bine Sfintii Parinti si are o deosebita pretuire fata de valorile Bisericii Ortodoxe’.

Cardinalul Joseph Ratzinger a fost prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, sustinand mereu proclamarea doctrinei catolice si apararea cu forta a culturii crestine, chiar si ca minoritate intr-o Europa secularizata. IPS Daniel crede ca acest aspect nu-l va impiedica pe noul papa sa continue apropierea celor doua Biserici crestine prin dialog: ‘Daca doctrina credintei are in primul rand Evanghelia iubirii ca baza, atunci nu poate fi rigid cineva care trebuie sa marturiseasca Evanghelia iubirii Mantuitorului Iisus Hristos si, ca atare, credem ca dansul va promova dialogul, dar nu doar un dialog cultural, ci unul bazat pe afirmarea valorilor fundamentale ale credintei crestine. In al doilea rand, trebuie sa stim ca functia pe care o are il va schimba; nu se mai poate manifesta ca simplu cardinal, dupa cum atunci cand a fost ales cardinal nu s-a mai putut manifesta ca simplu profesor de teologie. Intrucat cunoaste foarte bine nevoile de astazi ale Bisericii, va afirma importanta credintei, importanta adevarului, dar in acelasi timp nu poate neglija problemele care exista astazi in misiune si nu poate trece cu vederea mostenirea spirituala si deschiderea pe care a avut-o Ioan Paul al II-lea, care l-a si numit cardinal-prefect pentru Congregatia Doctrina credintei. Noi avem speranta ca dansul va continua in mare masura ceea ce a mostenit ca activitate si ca grija pentru marturisirea Evangheliei lui Hristos, de la predecesorul sau, Papa Ioan Paul al II-lea’.

De asemenea, IPS Daniel considera ca Papa Benedict al XVI-lea este diferit de Ioan Paul al II-lea in ceea ce priveste trasaturile de carater. Cu toate acestea, IPS Daniel crede ca Papa Benedict al XVI-lea va merge in mare parte pe urmele predecesorului sau: ‘Nu cred ca actualul papa va fi identic cu celalalt, dar este nevoia Bisericii si experienta conducerii Bisericii la alt nivel decat cel de cardinal. Cred ca dansul se va schimba intr-o anumita masura, datorita nevoilor de a continua ceea ce a fost pozitiv in experienta si lucrarea misionara a Papei Ioan Paul al II-lea. Va fi un altfel de papa, dar nu se poate indeparta prea mult de la linia generala a Bisericii Romano-Catolice, pentru ca, in general, un papa continua sa conduca Biserica intr-o anumita fidelitate fata de trecut, aducand, desigur, si o contributie proprie. Consideram ca avem de-a face cu o continuitate, intr-o anumita masura, si cu un stil diferit, dar cu care lumea se va obisnui, pentru ca este legat de persoana si poate de o anumita etapa din istorie. Noi speram ca, in ciuda rigiditatii pe care a afisat-o uneori, noul papa Benedict al XVI-lea va face eforturi de a mentine la un anumit nivel relatiile de dialog si cooperare cu alte Biserici. In privinta dialogului cu alte religii, cred ca va fi mai rezervat; dansul este cunoscut ca a accentuat foarte puternic centralitatea lui Hristos, dar nu atat de mult dialogul cu alte religii. Sau, daca l-a promovat, a facut-o doar din punct de vedere practic, nu atat de mult din punct de vedere al recunoasterii spirituale sau teologice a altor religii. Avem, deci, un mod diferit de a aborda lucrurile, insa nu total diferit, incat sa nu se mai recunoasca Biserica Romano-Catolica ea insasi ‘ .

PS Petru Gherghel, Episcop Romano-Catolic de Iasi, ne-a spus ce inseamna pentru crestinii catolici alegerea noului papa si a facut cateva referiri cu privire la responsabilitatea imensa pe care o are Papa Benedict al XVI-lea: ‘Ne-am bucurat sa traim asemenea momente, insa niciodata ca acum, pt ca acum cu adevarat am putut trai in direct, cu atatea canale de televiziune si cu atatea emisiuni de radio. este primul papa ales in mileniul al treilea, ceea ce este foarte important. Este un papa care trebuie sa continue misiunea sfantului parinte Ioan Paul al II-lea, care a introdus Biserica in mileniul al treilea si care a avut o multime de preocupari, dar ca mai importanta procupare a sa a fost apropierea dintre Biserici, apropierea dintre religii si popoare, o misiune pe care ne-a lasat-o drept mostenire. Acum, Papa Benedict XVI are pe umerii sai o misiune deosebita, particulara, speciala la inceputul acestui al treilea mileniu ‘.

Comentarii Facebook


Știri recente