Biserica Bunavestire din Iasi este ctitoria logofatului Ioan Tautu si a fost zidita intre anii 1818-1820. Programul liturgic al hramului bisericii a debutat in aceasta seara cu slujba vecerniei si a litiei la care au participat aproximativ 200 de crediciosi impreuna cu un numeros sobor de preoti si diaconi. Preacuviosul parinte arhimandrie Varlaam Merticariu vicar administratv al Arhiepiscopiei Iasilor, in cuvatul sau a aratat faptul ca Buna Vestire este inceputul mantuirii noastre : ‘ Intalnirea Fecioarei nevinovate cu mai marele voivod, Arhanghelului Gavriil, dialogul acesta in care este implicata Preasfanta Treime, ne arata ca locul Sfintei Fecioar Maria in viata Bisericii, in viata fiecaruai dintre noi, in viata istoriei mantuirii noastre, este un loc unic si de aici decurge obligatia fiecarui crestin de a o cinsti pentru aceasta chemare unica in istoria umnaitatii, si pe care a onorat-o prin viata ei aleasa inchinata templului si slujirii lui Dumnezeu. Ingerul care i s-a inchinat, formula cu care i s-a inchinat, precizeaza za aceasta Fecioara este binecuvantata intre femei, ca aceasta Fecioara a aflat har inaintea lui Dumnezeu.Pe Sfanta Fecioara Maria a cinstit-o mama Sfantului Ioan Botezatorul. I s-a inchinat poporul din vremea ei si avem o marturie foarte clara in aceasta privinta : Dupa ce a tinut o predica Manatuitorul, o femeie din popor a exclamat : ‘ Fericit este pantecele care te-a purtat si fericit este pieptul care te-a alaptat.’ De aceea cinstirea Maicii Domnului, nu este un subiecte de dezbatere teologica, nu are sens sa dezbatem ceea ce parintii Bisericii acum aproape 17 secole, au hotarat la sinodul al-III-lea de la Efes din 431, cu privire la invatura Bisericii bazata pe textele Evangheliei, si pe textele Sfintilor parinti cu privire la pururea fecioria ei si la preacinstirea ei.
Încă 400 de tineri vor beneficia de programul de tabere al Episcopiei Caransebeșului
Programul de tabere derulat de Episcopia Caransebeșului împreună cu Asociația Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) Banatul de Munte este la a doua etapă a ediției 2022. De data aceasta vor participa aproximativ 400 de copii și…
Mitropolitul Petru a vizitat Mănăstirea Hadâmbu. Starețul, numit „Ambasador al Ortodoxiei și românismului în Basarabia”
Mitropolitul Petru al Basarabiei a vizitat Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași, unde a slujit de Adormirea Maicii Domnului. La finalul slujbei, ierarhul și-a exprimat recunoștința față de susținerea oferită de starețul mănăstirii Mitropoliei Basarabiei și…
Peste 20.000 de credincioși au participat la hramul Mănăstirii Nicula
Hramul Mănăstirii Nicula a adunat peste 20.000 de oameni care au participat la manifestările religioase. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a făcut din Mănăstirea Nicula un important loc de rugăciune și pelerinaj. Mii…
Săptămâna în imagini: 8 -14 august 2022
O plimbare virtuală prin lumea ortodoxă. Din America până în Israel, Turcia sau pe plaiuri mioritice, bucuria de a fi ortodox a fost surprinsă în imagini pe care le-am inclus în articolul nostru „Săptămâna în…
16 august, zi națională: Sunt comemorați martirii Brâncoveni și se conștientizează violențele împotriva creștinilor
16 august este Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor. Este o zi națională recentă, sărbătorită pentru a treia oară. Legea a fost promulgată de Președintele României în data…