Biserica Bunavestire din Iasi este ctitoria logofatului Ioan Tautu si a fost zidita intre anii 1818-1820. Programul liturgic al hramului bisericii a debutat in aceasta seara cu slujba vecerniei si a litiei la care au participat aproximativ 200 de crediciosi impreuna cu un numeros sobor de preoti si diaconi. Preacuviosul parinte arhimandrie Varlaam Merticariu vicar administratv al Arhiepiscopiei Iasilor, in cuvatul sau a aratat faptul ca Buna Vestire este inceputul mantuirii noastre : ‘ Intalnirea Fecioarei nevinovate cu mai marele voivod, Arhanghelului Gavriil, dialogul acesta in care este implicata Preasfanta Treime, ne arata ca locul Sfintei Fecioar Maria in viata Bisericii, in viata fiecaruai dintre noi, in viata istoriei mantuirii noastre, este un loc unic si de aici decurge obligatia fiecarui crestin de a o cinsti pentru aceasta chemare unica in istoria umnaitatii, si pe care a onorat-o prin viata ei aleasa inchinata templului si slujirii lui Dumnezeu. Ingerul care i s-a inchinat, formula cu care i s-a inchinat, precizeaza za aceasta Fecioara este binecuvantata intre femei, ca aceasta Fecioara a aflat har inaintea lui Dumnezeu.Pe Sfanta Fecioara Maria a cinstit-o mama Sfantului Ioan Botezatorul. I s-a inchinat poporul din vremea ei si avem o marturie foarte clara in aceasta privinta : Dupa ce a tinut o predica Manatuitorul, o femeie din popor a exclamat : ‘ Fericit este pantecele care te-a purtat si fericit este pieptul care te-a alaptat.’ De aceea cinstirea Maicii Domnului, nu este un subiecte de dezbatere teologica, nu are sens sa dezbatem ceea ce parintii Bisericii acum aproape 17 secole, au hotarat la sinodul al-III-lea de la Efes din 431, cu privire la invatura Bisericii bazata pe textele Evangheliei, si pe textele Sfintilor parinti cu privire la pururea fecioria ei si la preacinstirea ei.
Maica Alexandra a fost omagiată la Iaşi: Slujbă de pomenire şi expoziţie
Maica Alexandra – Principesa Ileana a României a fost omagiată săptămâna trecută la Ateneul Național din Iași. Conducerea instituţiei a vernisat o expoziţie în cinstea monahiei cu origini regale şi a fost oficiată o slujbă…
Să cultivăm vederea tainică a sufletului prin virtuțile orbului din Ierihon: PS Varlaam
Credința, rugăciunea neîncetată și recunoștința sunt principalele virtuți ale orbului din Ierihon, a spus duminică Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul în omilia rostită la Catedrala Patriarhală. Acestea i-au permis orbului să discearnă prezența lui Dumnezeu în…
Mitropolitul Andrei evidenţiează cuvântul biblic care i-a însufleţit pe făuritorii unirii
Prezent la ceremonia religioasă și militară din centrul Clujului, dedicată zilei de 24 ianuarie, Mitropolitul Andrei a explicat că făuritorii unirii au fost impulsionaţi de un cuvânt al Sfântului Apostol Pavel. „Alexandru Ioan Cuza, de acolo…
Înfăptuitorii Unirii Principatelor Române au fost pomeniţi la Orşova
Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a oficiat duminică, în parohia Jupalnic din Orșova, o slujbă de pomenire pentru cei care s-au implicat în realizarea Unirii Principatelor Române. Parastasul a precedat Liturghia şi Te…
Arhiepiscopul Ciprian despre înfăptuitorii Unirii din 1859: Să ne gândim la ei şi să-i pomenim cu recunoştinţă
Arhiepiscopul Ciprian a participat duminică la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, organizate în Piaţa Unirii din Focşani, unde a îndemnat la pomenirea „cu recunoştinţă” a înfăptuitorilor Unirii din 1859. Marea Unire din 1918 n-ar…