Biserica Brândușa din Craiova, în proces de restaurare

Biserica ‘Sfântul Nicolae’ – Brândușa din Craiova, monument istoric datat cu anul 1793, a intrat de curând într-un proces de restaurare și recondiționare a acoperișului. Lucrările se desfășoară la inițiativa preotului paroh Gabriel Sorescu, cu sprijinul credincioșilor, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Printre cele mai vechi lăcașuri de închinare din Cetatea Băniei, Biserica ‘Sfântul Nicolae’ – Brândușa a parcurs odată cu timpul un interesant și amplu pelerinaj duhovnicesc, plasat de multe ori la limita dintre bunăstare și ruină. Fiecare încercare nu a făcut decât să o întărească și de fiecare dată, cu ajutorul lui Dumnezeu, să o așeze și mai temeinic în viața credincioșilor craioveni. Situat pe strada Brândușa, la numărul 10, sfântul lăcaș stă așezat la numai câțiva pași de principalele repere istorice ale orașului Craiova: Piața Veche, Hanul Hurezului, Fântâna Purcarului sau Muzeul Olteniei. Distanța mică ce o separă de Catedrala ‘Madona Dudu’ (cca 200 m) nu i-a fost niciodată nefastă, fastul și măreția arhitecturală fiind înlocuite aici de căldura mistică a rugăciunii șoptite.

Calendarul lucrărilor de restaurare la Brândușa

Pornind de la faptul că de numai câteva săptămâni la Brândușa se desfășoară ample lucrări de restaurare și recondiționare a acoperișului, vom încerca în cele ce urmează să așezăm câteva rânduri despre principalele etape parcurse de sfântul lăcaș în decursul anilor, de la temeluire și până în prezent. Prima dată aici a existat o bisericuță de lemn, înlocuită la anul 1793 cu actuala construcție de zid, ctitorită de vestiții boieri Măinești și așezată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae. A fost sfințită la data de 18 octombrie 1855 de Sfântul Ierarh Calinic, pe atunci episcop al Râmnicului-Noului Severin. Timpul și intemperiile vremii au dus-o într-o avansată stare de degradare. Salvarea a venit tot din mâna ctitorilor, boieroaica Zinca Măinescu și fiul ei Petre tocmind, la anul 1895, meșteri pricepuți și zugravi pentru noua pictură. În anul 1902, sfântul lăcaș a fost din nou restaurat, la inițiativa boierului Mihail P. Măinescu, a epitropului Radu Gelbescu și a preotului paroh Marin Dumitrescu, episcop fiind Atanasie Mironescu, al Râmnicului-Noului Severin.

A treia etapă de restaurare s-a consumat în anul 1940, când preotul paroh Teodor Mirescu, apelând la bunăvoința administratorilor Băncii Naționale a României, a reușit să obțină fondurile necesare finalizării lucrărilor. Pictura a fost de asemenea restaurată, de data aceasta pe cheltuiala lui Petre A. Măinescu, descendent al familiei ctitoricești. El l-a tocmit pe Petre Lișteavă, zugrav cunoscut în toată Oltenia, pentru a pune în lumină frumusețea moștenirii înaintașilor săi. Slujba de resfințire a fost oficiată de primul mitropolit al Olteniei, Nifon Criveanu.

Cea mai mare încercare prin care a trecut biserica de pe strada Brândușei a fost însă cutremurul din 4 martie 1977. Atunci ‘pridvorul și zidul de la intrare au căzut aproape în întregime… bolta de la pronaos s-a prăbușit în întregime, iar bolta de la naos a fost demolată din cauza crăpăturilor mari’ (pr. Vasile Cîrstea, Sinodicon, p. 2). A urmat o a patra reconsolidare a lăcașului de cult, fondurile fiind obținute de la Departamentul Cultelor, Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, Direcția Patrimoniului Cultural Național și din donațiile credincioșilor parohiei. În fruntea lucrărilor a stat preotul paroh Vasile Cîrstea. Sfântul lăcaș a fost redat cultului la data de 21 aprilie 1979. Ultima resfințire a fost săvârșită de mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei, la data de 2 iunie 1991.

Astăzi, moștenirea de la Brândușa este dusă mai departe prin implicarea preotului paroh Gabriel Sorescu. La inițiativa sa au fost demarate lucrările de restaurare a acoperișului, care se săvârșesc la șase ani de la ultima reparație de amploare (2006), a cincea în calendarul istoric al parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…