Biserică bizantină veche de 1500 de ani, găsită în Israel

Într-un articol publicat pe site-ul doxologia.ro aflăm informații cu privire descoperirea unei biserici bizantine care are o vechime de 1500 de ani, articol pe care îl redăm în cele ce urmează:

‘Arheologii creștini au descoperit o Biserică veche de 1500 de ani în regiunea dealurilor iudaice, incluzând și un mozaic bine păstrat cu imagini cu lei, vulpi, pești și păsări, în Hirbet Madras. Biserica Bizantină este situată la sud-vest de Ierusalim, a fost excavată în ultimele două luni și va fi deschisă publicului încă o săptămână, înainte ca arheologii să o acopere din nou cu pământ, pentru protejarea sitului.

Ruinele constau dintr-o mică basilică cu un pavaj decorat splendid cu flori, și datează din secolele V-VII A.D. afirmă conducătorul arheologilor, Amir Ganor de la Autoritatea Antichităților din Israel. El spune că pardoseala descoperită este unul dintre cele mai frumoase mozaicuri descoperite în Israel în ultimii ani. „Este unică atât în dimensiunea artistică, dar și în nivelul de păstrare” spune acesta.

Arheologii au început excavările la situl numit Hirbet Madras în Decembrie anul trecut. Autoritatea a descoperit câteva luni mai înainte că hoții de antichități începuseră să caute printre ruine, pe un deal nu departe de o comunitate agricolă israeliană.

Deși primele indicii arătau că această clădire era o sinagogă, excavările au descoperit pietre sculptate cu cruci, și apoi au realizat că este o Biserică creștină. Aceasta a fost zidită pe o clădire mai veche cu cinci sute de ani, locuită de iudei.

Sub fundația clădirii există o structură de tuneluri care au fost folosite de iudeii rebeli care au luptat cu armatele romane în secolul al doilea după Hristos. S-au descoperit și trepte din pardoseala Bisericii care duc la un mic mormânt, unde cred cercetătorii că era venerat locul de odihnă al proorocului vetero-testamentar Zaharia.

Ganor afirmă că Biserica va rămâne acoperită până când se vor găsi fonduri pentru deschiderea ei ca sit turistic. În Israel există o mare concentrație de situri arheologice, printre ele situri cruciate, islamice, bizantine, romane, iudaice și preistorice.

Arheologii creștini au descoperit o Biserică veche de 1500 de ani în regiunea dealurilor iudaice, incluzând și un mozaic bine păstrat cu imagini cu lei, vulpi, pești și păsări, în Hirbet Madras.

Biserica Bizantină este situată la sud-vest de Ierusalim, a fost excavată în ultimele două luni și va fi deschisă publicului încă o săptămână, înainte ca arheologii să o acopere din nou cu pământ, pentru protejarea sitului. Ruinele constau dintr-o mică basilica cu un pavaj decorat splendid cu flori, și datează din secolele V-VII A.D. afirmă conducătorul arheologilor, Amir Ganor de la Autoritatea Antichităților din Israel. El spune că pardoseala descoperită este unul dintre cele mai frumoase mozaicuri descoperite în Israel în ultimii ani. „Este unică atât în dimensiunea artistică, dar și în nivelul de păstrare” spune acesta.

Arheologii au început excavările la situl numit Hirbet Madras în Decembrie anul trecut. Autoritatea a descoperit câteva luni mai înainte că hoții de antichități începuseră să caute printre ruine, pe un deal nu departe de o comunitate agricolă israeliană. Deși primele indicii arătau că această clădire era o sinagogă, excavările au descoperit pietre sculptate cu cruci, și apoi au realizat că este o Biserică creștină. Aceasta a fost zidită pe o clădire mai veche cu cinci sute de ani, locuită de iudei.

Sub fundația clădirii există o structură de tuneluri care au fost folosite de iudeii rebeli care au luptat cu armatele romane în secolul al doilea după Hristos. S-au descoperit și trepte din pardoseala Bisericii care duc la un mic mormânt, unde cred cercetătorii că era venerat locul de odihnă al proorocului vetero-testamentar Zaharia. Ganor afirmă că Biserica va rămâne acoperită până când se vor găsi fonduri pentru deschiderea ei ca sit turistic.

În Israel există o mare concentrație de situri arheologice, printre ele situri cruciate, islamice, bizantine, romane, iudaice și preistorice.

(articol realizat pe baza informațiilor de la Associated Press)’

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…