Biserica Barnovschi isi serbeaza astazi cel de-al II-lea hram: Sfintii, Dreptii si Dumnezeiestii Parinti Ioachim si Ana

Biserica Barnovschi din Iasi, cu ocazia hramului celui de-al II-lea: a Sfintilor, Dreptilor si Dumnezeiestilor Parinti Ioachim si Ana, sarbatoreste si 370 de ani de la martiriul domnitorului moldovean Miron Barnovschi. Biserica este ctitorita de domnitorul Miron Barnovschi, anul acesta implinindu-se 370 de ani de la martirizarea lui de catre turci. Parintele Dumitru Nichifor, paroh al acestei biserici, a dat amanunte despre ctitor si despre fosta Manastire Barnovschi : ‘Ctitorul acestei biserici este domnitorul moldovean Miron Barnovschi care a domnit intre anii 1626-1629. El a fost decapitat la Constantinopol pe data de 2 iulie 1633. Anul acesta se implinesc 370 ani de la martiriul lui. Biserica aceasta si fosta manastire Barnovschi a fost pentru o vreme resedinta patriarhului in Orient in trecere prin Iasi. Aici a fost si o puternica scoala pentru fiii de domn si copiii marilor boieri Moldova.’

Ieri, slujba Vecerniei si Litiei s-a unit cu evocarea figurii istorice a ctitorului bisericii Barnovschi, domnitorul Miron Barnovschi. Parintele Matei Coruga a facut o evocare documentata a domnitorului.

Parintele Vilie Dorosinca, Protopop al Protopopiatului Iasi II, care a fost prezent la slujba ca delegat al Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a transmis parintestile binecuvantari ale Inalt Prea Sfintiei Sale: ‘Din partea Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, arhierestile binecuvantari cu ocazia zilei de praznuire a hramului bisericii fratiilor voastre, a Sfintilor, Dreptilor si Dumnezeiestilor Parinti Ioachim si Ana, si acel indemn de a ramane uniti in credinta, adevar si dragoste fata de Dumnezeu, fata de Biserica Sa si fata de ceea ce ne-au lasat inaintasii nostri.’ Prezent la aceasta dubla aniversare, a hramului si a voievodului martir, Miron Barnovschi, a fost si Profesor Universitar Doctor Catalin Bordeanu, cunoscut om de cultura iesean, care a subliniat faptul ca figura acestui voievod a fost trecuta cu vederea de manualele de istorie, dar trebuie sa ramana in memoria noastra, trebuie transmis mai departe.

Parintele Paroh Dumitru Nichifor a multumit in final tuturor celor prezenti si a facut apel la credinciosi sa continue sa sprijine lucrarile de restaurare a acestui monument istoric al Iasului, care este Biserica Barnovschi.

Comentarii Facebook


Știri recente