Biserica Banu din Iași a fost reconsolidată

La Biserica ‘Duminica Tuturor Sfinților’ – Banu din Iași a avut loc, ieri, 13 septembrie 2012, recepția lucrărilor de reconsolidare și reabilitare ale acestui sfânt lăcaș. La eveniment au participat partenerii proiectului, reprezentanți ai Bisericii și ai autorităților. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axă prioritara 5: Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, perioadă de implementare a proiectului fiind iunie 2010-ianuarie 2013, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. În perioada următoare vor începe lucrările de pictură.

Unul dintre cele mai frumoase și mai importante obiective religioase din centrul Iașului, Biserica Banu, și-a recăpătat în 20 de luni frumusețea de altădată. Lăcașul de închinăciune a fost reconsolidat și restaurat atât la exterior, cât și la interior. De asemenea, a fost amenajat un subsol unde va funcționa un muzeu.

Recepția lucrărilor a avut loc ieri în sfântul lăcaș recent reabilitat. Partenerii proiectului au vizitat biserica, subsolul și curtea, iar la final s-a întocmit un raport.

Delegatul Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la acest eveniment a fost pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1. Părintele Toma Gradinaciuc a transmis binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, amintind că a avut prilejul de a vizita șantierul alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. ‘Astăzi (n.r. ieri) m-am minunat de ceea ce s-a putut realiza aici, la această frumoasă biserică. Ne exprimăm aprecierea pentru părintele paroh Dumitru Merticaru, cel care a pus suflet în reabilitarea acestui monument, dar și față de toți cei care l-au ajutat pe părintele. Aici mă refer la fondurile necesare pentru întocmirea documentației. Părintele Dumitru Merticaru a avut în jur oameni cu o responsabilitate deosebită, iar acest lucru se vede în tot ceea ce s-a realizat. Primul lucru pe care l-am observat e faptul că s-a pus mult suflet. Am credința că Mântuitorul Hristos va răsplăti tuturor celor care au pus suflet pentru această frumoasă biserică. Am întâlnit un grup de credincioși care s-au bucurat pentru că s-au terminat lucrările de reconsolidare și reabilitare pentru că astfel vor putea participa la sfintele slujbe’, a apreciat pr. protopop Toma Gradinaciuc.

Pregătiri pentru târnosirea sfântului altar

A urmat cuvântul arhitectului Ioan Sasu, șeful de proiect, care a vorbit despre efortul de a realiza lucrările de reconsolidare și reabilitare la Biserica Banu, amintind că investiția este compusă din: biserică, lumânărar, împrejmuire, sistematizare verticală, mobilier urban, iluminat arhitectural, paratrăsnet, lucrări de cercetare arheologică, lucrări de restaurare a catapetesmei. ‘Oamenii de la SC Construcții Grup SRL Iași nu sunt constructori, ci ziditori. Din punctul meu de vedere, ziditorul este mult mai mult decât un constructor obișnuit. Eforturile au fost încununate de succes într-un timp foarte scurt (20 de luni). În zona fundației s-au găsit 136 de schelete, care au fost așezate într-un osuar în latura de vest a curții. Sperăm că într-un an să fie finalizată pictura pentru a avea bucuria de a intra într-un spațiu deosebit în mijlocul Iașului. Mă bucur pentru că s-a realizat subsolul, care va fi folosit ca muzeu și ca spațiu pentru activitățile parohiei’, a spus arhitectul Ioan Sasu.

Părintele paroh Dumitru Merticaru a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan pentru că, timp de doi ani, a binecuvântat ca sfintele slujbe să se oficieze în Biserica ‘Sf. Mc. Gheorghe’, vechea Catedrală mitropolitană din Iași. ‘IPS Teofan, după ce a fost înscăunat la Iași, s-a interesat de zonele dureroase ale bisericilor din oraș. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vizitat de mai multe ori biserica noastră. Raportul întocmit astăzi va fi înaintat Înalt Preasfințitului Teofan. Cu acest prilej îl vom invita pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei să ne sfințească sfânta masă din sfântul altar pentru a putea sluji Sfânta Liturghie. Mulțumim tuturor invitaților și specialiștilor pentru că au fost alături de noi’, s-a exprimat pr. paroh Dumitru Merticaru.

Lucrările de reconsolidare și reabilitare ale Bisericii Banu din Iași au fost demarate la începtul anului trecut, sfântul lăcaș fiind la acea vreme în pericol de prăbușire. Părintele paroh Dumitru Merticaru ne-a explicat că s-au găsit soluții de consolidare astfel încât biserica să reziste la orice cutremur. ‘Mulțumim domnului Cezar Moraru, reprezentantul SC Construcții Grup SRL Iași, pentru că a lucrat anticipat, chiar dacă noi am avut întârzieri de plată. Am observat calitatea și estetica muncii angajaților acestei firme. S-au realizat lucrări de subzidire, betonare, armare, injectări cu betoane. În jurul bisericii este un tunel subteran care creează ventilație naturală, astfel încât nu este afectată structură lacașului de închinăciune. La subsol va funcționa un muzeu cu diferite secțiuni’, a amintit pr. paroh Dumitru Merticaru.

Comentarii Facebook


Știri recente