Asezamantul, care se poate vizita, se afla in spatele Bancii Agricole din Bucuresti, intr-un scuar, si are o istorie extrem de interesanta. A fost construit prima oara pe la 1700, in al treilea an de domnie a Sf. Constantin Brancoveanu, de catre Serban Cantacuzino. Pe atunci aici era o mahala, in spatele curtilor domnesti, mahalaua Selarilor’. Peste jumatate de veac, biserica a fost reparata de catre Constantin Mavrocordat, dar, in 1802, s-a prabusit in groaznicul cutremur din 14 octombrie, informeaza cotidianul ‘Azi’. Mai tarziu a fost recladita, dar, in 1866, a ajuns din nou intr-o stare de paragina. Atunci a inceput a treia rezidire, cu ajutorul lui Ion Bratianu. El l-a testat pe principele Carol, care abia venise. Domnitorul a scos din caseta lui personala 10.000 de galbeni si, de aceea, la intrarea in biserica se observa portretele lui Carol si al reginei Elisabeta. Biserica este pictata in interior de catre Gheorghe Tattarescu; este un muzeu in centrul Bucurestiului. Acum in biserica se lucreaza, iar pe masura ce picturile se spala, cladirea a fost si ea refacuta. Restauratorii pledeaza pentru valoarea artistica, nu numai istorica si religioasa a lacasului. Inauntru, catapeteasma respecta pe deplin iconografia ortodoxa, dar are si stil neogotic. Sculptura in lemn a stranelor si, mai ales, a somptuoaselor jilturi rezervate mitropolitului, domnitorului si doamnei tarii, in calitatea lor de ctitori, sunt deosebit de valoroase.
Episcopia Canadei organizează un concurs de creație pentru copii dedicat rugăciunii
Episcopia Canadei organizează în perioada 28 – 29 mai un concurs de creație pentru copii dedicat rugăciunii. Gala-concurs va avea loc în mediul online, pe platforma Zoom, începând cu ora 19:00 E.T (02:00 România). Participanții…
Rugăciuni pentru pace: Mitropolitul Basarabiei a primit în dar icoana Maicii Domnului care protejează Brașovul
Mitropolitul Petru a primit luni în dar Icoana Maicii Domnului „Rugătoarea”, icoană pictată prima dată în Basarabia și care a fost aleasă ca protectoare a Brașovului. Darul a fost oferit de reprezentanții Jandarmeriei Brașov, ai…
Noua ediție a evenimentului Tânărul Ieșean propune tema: „Mă schimb pentru mine sau pentru ceilalți?”
A șaptea ediție a evenimentului „Tânărul Ieșean”, organizat de Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) – Iași, se desfășoară în perioada 21-22 mai și propune tema: „Mă schimb pentru mine sau pentru ceilalți?” „Dacă vrei să…
Conferință în Episcopia Sălajului: Clericii din Protopopiatul Șimleu au discutat despre rugăciune
Clericii din Protopopiatul Șimleu au discutat marți despre rugăciune la conferința preoțească semestrială. Evenimentul a avut loc la Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei și a fost prezidată de Preasfințitul Părinte…
Asociația femeilor ortodoxe române din America s-a întrunit în primul congres organizat după patru ani
Congresul Asociației Auxiliare a Femeilor Ortodoxe Române din America (AROLA) s-a desfășurat în perioada 13-15 mai în format fizic și online și cu participarea ierarhilor români de peste ocean. „Bucuria revederii a fost foarte mare,…