Biserica armeană din Iași, resfințită de către Patriarhul Suprem al Tuturor Armenilor

Biserica armeană „Sfânta Maria” din Iași a fost resfințită ieri, 26 octombrie a.c., în prezența autorităților centrale, locale, dar și a credincioșilor de către Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicos și Patriarh Suprem al Tuturor Armenilor.

Programul liturgic a început cu slujba de resfințire. Patriarhul Karekin al II-lea a ajuns la Biserica „Sfânta Maria” la ora 10:00 și a fost așteptat de preoți și diaconi la poarta vechii așezări-monument. După ce i-a binecuvântat pe cei prezenți, Sanctitatea Sa a început ritualul de resfințire a singurei biserici armene din Iași.

După slujba de resfințire, a fost citit cuvântul de binecuvântare din partea Sanctității Sale, Catolicosul tuturor armenilor, Karekin al II-lea, iar apoi IPS Arhiepiscop al Armenilor din România și Bulgaria, Dirayr Mardikyan, a primit un însemn al Bisericii Armene, după care a adresat un cuvânt de învățătură.

Atât slujba de resfințire, cât și Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de preotul-vicar dr. Hayazat Mardikyan, au avut loc în limba armenească. Catolicosul Karekin al II-lea a oferit la finalul programului liturgic câte o cruciuliță tuturor celor care au asistat la cele două slujbe. „Cu voința lui Dumnezeu am venit astăzi aici pentru a împlini resfințirea bisericii «Sfânta Maria», care, de 600 de ani, la sfântul său altar emană credința atât pentru fii poporului armean, cât și pentru fiii poporului român. Și noi dăm slavă lui Dumnezeu că fiii noștri, cu puterea credinței, au putut să păstreze atâtea secole această biserică deschisă și strălucitoare. Astfel, iată, acum, această biserică își continuă apostolatul, propovăduirea printre credincioși. În această zi, noi vrem să aducem cuvântul nostru de apreciere și de recunoștință pentru autoritățile statului român, pentru atitudinea lor ocrotitoare și ajutătoare față de fiii neamului nostru armenesc, care sunt, în același timp, nobili cetățeni. Dumnezeu să apere și să protejeze Armenia și România, popoarele armean și român, și să întărească relațiile seculare de dragoste și de credință”, a spus Sanctitatea Sa Catolicosul Karekin al II-lea, într-o declarație de presă făcută după ce a ieșit din Biserica Armeană „Sfânta Maria”.

Biserica armeană „Sfânta Maria”, construită în anul 1395, a fost reconsolidată în ultimii doi ani cu bani primiți de la Guvernul României. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, armean de origine, care a asistat ieri la cele două slujbe, a fost cel care s-a implicat activ în alocarea de fonduri pentru restaurarea lăcașului de cult al comunității armenești din Iași.

Chiar dacă de 1.500 de ani nu există comuniune euharistică între Biserica Ortodoxă și cea Armeană, dialogul teologic, în ultima vreme foarte intens între cele două Biserici, caută să lămurească în ce masură nefericita despărțire petrecută în secolul al V-lea n-a fost cauzată mai degrabă de unele probleme de limbaj teologic, decât de accepțiuni dogmatice diferite. Pe teritoriul țării noastre, armenii s-au așezat începând din secolele XI-XII, unde au găsit o atmosferă propice practicării îndeletnicirilor lor tradiționale, în condiții de toleranță religioasă. Armenii așezați în Transilvania încă din secolul al XI-lea s-au unit din punct de vedere religios cu Biserica Catolică. Prin Legea Cultelor din 1928, cultul armean a fost recunoscut de către Statul român ca făcând parte dintre bisericile istorice din țară.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 250/ 27 octombrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente