Biserica argeșeană Bădești la 110 ani de existență

Parohiei Bădești din comuna Pietroșani, județul Argeș, a îmbrăcat duminică, 11 noiembrie 2012, haine de sărbătoare. Biserica satului ocrotită de Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Mc. Filoteia și Sf. Cuv. Parascheva, a împlinit 110 ani de existență, fiind sfințită în ziua de 10 noiembrie 1902.

Biserica din parohia Bădești a fost construită în perioada 1896-1902 de preotul Ioan Serafimescu ajutat de preotul Ion Petrescu, care au depus eforturi deosebite împreună cu enoriașii pentru realizarea acestei lucrări. Un ajutor deosebit a venit atunci din partea industriașului Gheorghe Anastase, din comuna Rucăr, care a avut o contribușie însemnată la definitivarea lucrărilor începute. Pictura de pe fațada exterioară și cea din interior este opera pictorului polonez Valentin Wieniava Blendovski, realizată într-un stil neobizantin ce impresionează pe cei care vizitează acest sfânt locaș de rugăciune.

Slujba de sfințire a bisericii a fost oficiată în urmă cu 110 ani de Preasfințitul Gherasim Timuș, Episcopul Argeșului.

Sărbătoarea de Duminică a avut o valoare deosebită datorită faptului că pe lângă aniversarea bisericii, localitatea Bădești a împlinit 660 de ani de existență, fiind socotită printre cele mai vechi așezări omenești din sudul României. La această mare sărbătoare, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat sfânta liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, potrivit eparhiaargesului.ro.

Cu acest prilej a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind de cei care s-au ostenit să ridice frumoasa biserică din Bădeștii Muscelului. De asemnea, Înaltpreasfinția Sa a apreciat eforturile depuse în prezent de comunitatea acestui sat străvechi pentru restaurarea și înfrumusețarea bisericii.

După oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorii principali ai bisericii: preotul Ioan Serafimescu și preoteasa Elena, Gheorghe Anastase și Ana, din Rucăr, preotul Ion Petrescu și preoteasa Elisabeta. De asemenea au fost pomeniți și descendenții ctitorului principal: preoții Alexe și Ionel Serafimescu, împreună cu preotesele lor, Aurelia și Lucreția.

Pentru această zi aniversară a fost tipărită noua monografie a bisericii Sf. Ierarh Nicolae din parohia Bădești, lucrare realizată prin implicarea profesorului Ion Ștefan, fiu al stului, și a preotului paroh Necula Petre Ciprian. Autorul monografiei, reprezentanții primăriei locale și membrii consiliului parohial au primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului diplome de vrednicie. De asemenea, Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului, a primit din partea parohiei Bădești o icoană cu patronii spirituali ai parohiei, noua monografie, o înregistrare audio realizată în urmă cu 20 de ani, atunci când Înaltpreasfinția sa a adresat bădeștenilor un cuvânt de învățătură despre post și spovedanie, și diferite materiale promoționale realizate cu această ocazie.

Din partea Consiliului Parohial a primit o machetă a bisericii realizată în sticlă, metalex și lemn de nuc, cu un mesaj de mulțumire pentru grija arhierească arătată bisericii din Bădești.

Pentru implicarea în lucrările de restaurare și înfrumusețare executate în ultimii patru ani, preotul paroh Necula Petre Ciprian, a primit distincția de iconom stavrofor.

Comentarii Facebook


Știri recente