Biserica Adormirea Maicii Domnului – Mântuleasa din Craiova, inclusă într-un proiect de restaurare

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Mântuleasa este inclusă într-un amplu proces de restaurare, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene. Proiectul, inițiat în urmă cu doi ani de Arhiepiscopia Craiovei, urmărește promovarea turismului regional-bisericesc prin restaurarea vechilor valori patrimoniale, după cum a precizat Gabriela Popescu de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

După cum a precizat preotul Ion Resceanu, lucrările se vor finaliza la începutul anului 2013: „Proiectul vizează consolidarea, refacerea integrală a bisericii și a ansamblului ei: pictura, curtea interioară, gardul împrejmuitor și alte îmbunătățiri. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este un monument de o valoare inestimabilă iar prin intermediul proiectului vom reuși să redăm fața acestei biserici care, în ultima vreme, începuse se se degradeze din cauza intemperiilor și a trecerii timpului”.

Părintele a mai explicat la ce stadiu se află în prezent lucrările, subliniind importanța bisericii pentru comunitate: „Întreaga structură de rezistență a fost restaurată iar la acest moment se lucrează și la pictura interioară. De asemenea, curtea bisericii și căile de acces vor fi reamenajate din punct de vedere peisagistic. Toate aceste îmbunătățiri vor da o nouă înfățișare bisericii care, pentru comunitatea craioveană, are o valoare deosebită”.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată în jurul anilor 1790, pe fundațiile unei biserici de lemn, și restaurată integral în secolul al XIX. Biserica Mântuleasa este declarată monument istoric din anul 2004, fiind inclusă in Lista monumentelor istorice din județul Dolj.

Comentarii Facebook


Știri recente