Biserica „Adormirea Maicii Domnului’ din Cugir a fost sfințită

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat sâmbătă, 11 septembrie, slujba de sfințire a Bisericii cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Cugir, unde este paroh părintele Mircea Giurgea. Lăcașul de cult s-a sfințit după 17 ani de trudă. Alături de Înaltpreasfințitul Andrei, la slujbă au fost prezenți și reprezentanți ai oficialităților, cler și credincioși, acest eveniment fiind unul deosebit pentru oraș, deoarece ‘peste aceste plaiuri nu a mai fost o sfințire de biserică de mai bine de 70 de ani’, a mai spus preotul Mircea Giurgea pentru ‘Ziarul Lumina’.

În prezența a peste 3.000 de credincioși, la Cugir a avut loc sâmbătă, 11 septembrie 2010, sfințirea ‘catedralei’ cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de 35 de preoți.

În piciorul sfintei mese au fost depuse moaște ale sfinților cuvioși mucenici de la Mănăstirea Sfântul Teodosie de lângă Ierusalim. Înaltpreasfințitul Andrei a fost întâmpinat, la ora 8:30, în fața bisericii din centrul Cugirului, de soborul de preoți și oficialitățile locale, județene și centrale. A fost prezent și Adrian Lemeni, ministru secretar de stat pentru culte, originar din Cugir.

‘Nu vă temeți!’

După slujba de sfințire a urmat oficierea Sfintei Liturghii, pe un podium special amenajat în fața bisericii. În cuvântul de învățătură rostit după citirea Evangheliei, Înaltpreasfințitul Andrei a subliniat faptul că și noi, asemeni apostolilor, suntem chemați de către Hristos să fim misionari. ‘Atunci când i-a trimis pe cei 12 ucenici la propovăduire le-a dat și îndemnul acesta: ‘Să nu vă fie frică’ (Mt. 10, 31)’. Acest îndemn de încurajare l-a pus la suflet și Înaltpreasfințitul Andrei celor prezenți la acest eveniment de la Cugir: ‘Nu vă temeți! Misiunea voastră să o faceți cu curaj. Hristos ne-a promis și răsplată maximă: ‘Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri, iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor și Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri’ (Mt. 10, 31-32). Noi trebuie să-L mărturisim pe Domnul Hristos înaintea oamenilor cu viața noastră curată și sfântă, ca ei, văzând exemplul nostru, să râvnească să ducă la rândul lor o viață creștinească, legată de Domnul Hristos și de Biserică’. Apoi, Înaltpreasfinția Sa, a subliniat faptul că Domnul Hristos a ierarhizat lucrurile, zicându-ne și nouă: ‘Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă’ (Mt. 6, 33). Tot așa ne învață și pe noi Domnul Hristos, anume să depășim o mare patimă: frica de a-L mărturisi pe Hristos.

Punerea pietrei de temelie, în 1991

Referindu-se la ctitorul biserici din Cugir, părintele Mircea Giurgea, și la credincioșii din Cugir, Înaltpreasfințitul Andrei a încheiat cuvântul de învățătură parafrazând textul din 3 Regi 8, 29-30 citit în cadrul slujbei de sfințire, rostind o rugăciune către Dumnezeu și o urare către credincioși. Rugăciunea este: ‘Să-ți fie ochii Tăi deschiși ziua și noaptea la biserica aceasta… să asculți strigarea și rugăciunea cu care robul Tău se va ruga în locul acesta’. Iar urarea către credincioși este: ‘Dumnezeu să asculte rugăciunea robilor Săi și a poporului Său, când ei se vor ruga în locul acesta; Să asculți din locul șederii Tale cel din ceruri, să asculți și să miluiești’.

Slujba Sfintei Liturghii a continuat în mod firesc cu sfințirea darurilor, după care părintele paroh Mircea Giurgea, ctitorul bisericii, a prezentat un scurt istoric al noului lăcaș de rugăciune. Piatra de temelie a fost pusă în 1991, iar începutul lucrărilor de construcție s-a făcut în 30 august 1993. Prima Liturghie s-a oficiat în decembrie 1997, iar în 2003 s-a început pictarea bisericii, care s-a încheiat în 2009. Din 1997, la această biserică s-au săvârșit 350 de botezuri și 460 de cununii. Părintele paroh a mai subliniat și faptul că în orașul Cugir n-a mai fost o sfințire de biserică de 70 de ani.

A urmat cuvântul de mulțumire adresat de părintele Eugen Moldovan, protopop de Sebeș, și distincțiile și gramatele oferite de Înaltpreasfințitul Andrei celor implicați în ridicarea ‘catedralei’ din Cugir: părintelui Mircea Giurgea i s-a conferit rangul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta brâu roșu și cruce, iar membrilor Consiliului parohial și ai Comitetului de femei li s-au oferit cruci pectorale pentru mireni și gramate chiriarhale. Slujba Sfintei Liturghii s-a încheiat cu o agapă care a încununat o zi plină de har și binecuvântare.

Biserica, comunitatea credincioșilor

‘După 17 ani de jertfă, sacrificii și lupte, credincioșii și preoții, cu ocrotirea directă a Maicii Domnului – ocrotitoarea bisericii, am reușit să ajungem la capătul pământesc al împlinirii’, a spus pr. Mircea Giurgea. ‘Noi știm că Biserica nu înseamnă numai biserica zidită, ci mai ales comunitatea credincioșilor dimpreună cu slujitorii ei alcătuiesc Biserica vie, trupul Lui Hristos (Efeseni 1, 23)’, a mai spus părintele paroh.

Părintele Mircea Giurgea a menționat că Înaltpreasfințitul Andrei a venit deseori la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Cugir și îi cunoaște ‘pe vrednicii credincioși ai ei, ne-a vizitat și a slujit de mai multe ori între noi, ne-a împărtășit în repetate rânduri mărețe îndemnuri, iar slujirea ireproșabilă a Sfintei Liturghii, predicile duhovnicești bine structurate, privirea senină, brațele deschise spre binecuvântare ne ridică din teluric spre zările senine ale cerului’

Comentarii Facebook


Știri recente