In sistemul de invatamant romanesc, ora de religie are un scop si un rol esential. In cadrul orei de religie se urmareste educarea comportamentului moral al elevilor prin cunoasterea invataturii de credinta crestina. Eliminarea ei va aduce deservicii atat sistemului educativ, cat si societatii romanesti, in ansamblul sau. Tocmai de aceea ora de religie se impune a fi mentinuta atat in ciclul primar, cat si cel gimnazial si liceal, adica in clasele I – XII, dupa cum ne-a mentionat conf. dr. Adrian Opre, de la Facultatea de Psihologie a Universitatii ‘Babes-Bolyai’ din Cluj Napoca: ‘Consider ca predarea religiei in scoala trebuie sa continuie si sa fie pe intregul ciclu de formare al claselor I – XII, mai cu seama ca in aceasta perioada se formeaza caracterul individului. Acum, adolescentul isi construieste personalitatea pe dimensiunea sa axiologica, iar oferta e saraca. Pe de alta parte, Biserica a oferit intotdeauna modele viabile si autentice care pot fi relativ usor impropriate de catre adolescenti si pot fi usor urmate daca li se ofera o tematica, un curriculum bine gandit si care sa mearga in tandem cu formarea lor academica’. Mentionam faptul ca noul Proiect al Legii Invatamantului din Romania, prin articolul 10 (aliniatul 1), elimina religia ca obiect de studiu in ciclul liceal.
Preoții și mirenii din episcopiile Maramureșului și Sălajului participă la cursuri de prim-ajutor
Asociația Părinți Salvatori susține luna aceasta cursuri de prim-ajutor în mai multe biserici ortodoxe din Episcopia Maramureșului, la sediul Protopopiatului Zalău și la Parohia Gherla III. Primul curs a fost la Parohia Ciocotiș. În 14…
La Suceava a fost oficiată Slujba Parastasului pentru victimele Covid-19. IPS Pimen, printre cei pomeniţi
Victimele pandemiei de coronavirus au fost pomenite miercuri în Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava. Liturghia şi Slujba Parastasului au fost oficiate de mai mulţi clerici din cadrul Arhiepiscopiei. „Ne-am rugat pentru…
Episcopul vicar Benedict Bistriţeanul a fost premiat de Universitatea Babeș-Bolyai
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a decernat luni, 1 martie 2021, în cadrul unei ceremonii online, premiile de excelență pentru activitatea de înaltă ținută academică desfășurată în anul 2020, informează Mitropolia Clujului. Printre cei evidenţiaţi s-a numărat…
În Marea Britanie, preoţii lucrează în IT, construcţii, inginerie, livrări, depozite. Părintele Andrei, în livrări
Părintele Andrei Dosoftei, preot în Scoția pentru românii din Aberdeen, Dundee, Inverness şi zonele limitrofe, a vorbit la Știrile TVR despre situația clericilor în societatea britanică. „Prima experienţă cu scoţienii a fost interesantă. Ţin minte…
Premierul Georgiei condamnă „atacul fără precedent” împotriva Patriarhului Ilia și Bisericii Ortodoxe
Prim-ministrul Georgiei Irakli Garibashvili și-a exprimat admirația față de Patriarhul-Catolicos Ilia al II-lea și a dezaprobat calomniile aduse în spațiul public la adresa Bisericii Ortodoxe. Premierul Georgiei s-a întâlnit marți cu Preafericitul Părinte Ilia la…