Binecuvântări arhierești în patru parohii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

În zilele de 5 și 6 noiembrie au fost binecuvântate lucrările de zidire sau reabilitare de la patru biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. La aceste slujbe au participat mii de credincioși. Pentru osteneala depusă, preoții au primit ranguri bisericești, iar ctitorilor și binefăcătorilor li s-au oferit distincții de vrednicie.

Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, au resfințit duminică, 6 noiembrie, Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din parohia Cajvana, Protopopiatul Suceava 1. Evenimentul a avut loc la împlinirea a 100 de ani de la sfințirea acestui lăcaș de închinăciune. Alături de IPS Teodosie și IPS Pimen au slujit Sfânta Liturghie 40 de preoți și diaconi, în prezența a peste 3.500 de credincioși. ‘A fost o bucurie extraordinară pe care am citit-o pe chipurile credincioșilor, mai ales că pentru o scurtă perioadă de timp am fost păstorul acestei comunități care poartă o mare evlavie și dragoste față de Biserica noastră’, a relatat pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1. La biserica parohiei Cajvana au fost realizate în ultimii zece ani mai multe lucrări de înnoire și înfrumusețare, care au fost coordonate de pr. paroh Vasile Iulian Davidoaia și de pr. slujitor Gheorghe Davidoaia. Cei doi preoți au primit rangul de iconom stavrofor, la finalul Sfintei Liturghii. ‘Lucrările s-au derulat cu jertfă și credință, având sprijinul tuturor credincioșilor. A fost o atmosferă sărbătorească. La finalul slujbei s-au împărțit 2.000 de pachete cu alimente celor prezenți, gândindu-ne că această sărbătoare se desăvârșește cu agapa frățească, care este una din faptele milei sufletești. În timpul agapei frățești copiii și tinerii din Cajvana, îmbrăcați în costume naționale, au susținut un concert de muzică religioasă și patriotică’, a spus pr. paroh Vasile Iulian Davidoaia, după cum ne informează Ziarul Lumina.

PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a sfințit duminică, 6 noiembrie, Paraclisul cu hramurile ‘Sfântul Vasile cel Mare’ și ‘Sfinții 40 de Mucenici’ al parohiei Dragomirești, Protopopiatul Piatra Neamț. Sfântul lăcaș din lemn a fost ridicat anul acesta pentru oficierea sfintelor slujbe pe timp de iarnă. Fondurile necesare au provenit de la primarul comunei Dragomirești, Vasile Panaite. ‘Slujba de sfințire a fost oficiată de PS Calinic Botoșăneanul, după săvârșirea Sfintei Liturghii. Cu acest prilej, pr. paroh Mihai Meraru a fost hirotesit iconom, iar celor care au ajutat la ridicarea bisericii li s-au oferit distincții de vrednicie. În cadrul slujbei, tânărul Ionel Ababei a fost hirotonit diacon’, a declarat pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț.

Slujbe de sfințire în protopopiatele Buhuși și Sascut

PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a sfințit sâmbătă, 5 noiembrie, Biserica ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din filia Lespezi a parohiei Gârleni, Protoieria Buhuși. Lucrările la acest sfânt lăcaș au început în anul 1996 și s-au derulat pe parcursul a zece ani, întrucât filia Lespezi are o comunitate mică de credincioși ortodocși. ‘În acest sat majoritatea localnicilor sunt catolici, credincioșii ortodocși fiind mai puțini. Enoriașii au sprijinit și ridicarea unui așezământ social. Amintim că în satul Lespezi există o biserică veche de la 1785 închinată Sfântului Ierarh Nicolae, care nu mai corespunde nevoilor spirituale ale enoriașilor. Părintele Toader Lazăr s-a ocupat de ridicarea noii biserici. Pentru osteneala pe care a depus-o, părintele Toader Lazăr a primit din partea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul rangul de iconom stavrofor. Au fost oferite distincții de vrednicie celor care au susținut ridicarea acestui lăcaș de închinăciune. Mulțumim credincioșilor care au dat dovadă de râvnă și de credință la ridicarea bisericii din Lespezi’, a relatat pr. Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuși. Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din filia Godineștii de Jos, a parohiei Godinești – Vultureni, Protopopiatul Sascut, a fost resfințită duminică, 6 noiembrie, de PS Ioachim Băcăuanul. Lăcașul de închinăciune a intrat în urmă cu cinci ani într-un proces de restaurare, sub coordonarea părintelui paroh Laurențiu Constantin Adumitroaei. În această lucrare și-au adus contribuția credincioșii din parohie, Primăria Vultureni și domnul Ion Chiriac, fiu al satului. ‘Cu toate că vremea a fost rece, cei peste 500 de credincioși au dovedit o căldură sufletească extraordinară. Pentru toate eforturile depuse, de pr. paroh Laurențiu Constantin Adumitroaei a primit rangul de iconom stavrofor’, a amintit pr. Ioan Negoiță, protopop al Protoieriei Sascut.

Comentarii Facebook


Știri recente