Binecuvântări arhierești în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Înalt Preasfințitul Pimen a binecuvântat, ieri, 23 septembrie 2012, lucrările realizate în ultimii ani la biserica parohiei Poiana Negri, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Sâmbătă, 22 septembrie, Înalt Preasfinția Sa a sfințit paraclisul și pictura bisericii mari a Mănăstirii Păltiniș din județul Suceava. Un moment deosebit a fost trăit sâmbătă de credincioșii parohiei Secuieni I, Protopopiatul Roman. PS Ioachim Băcăuanul a resfințit Biserica ‘Sfânta Parascheva’, după 250 de ani de când a fost târnosită prima dată.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, Biserica ‘Sfântul Dimitrie’ din parohia Poiana Negri – Dorna Candreni, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, a fost resfințită ieri de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Pe un podium special amenajat, Înalt Preasfinția Sa, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. La finalul slujbei, Arhipăstorul Sucevei și Rădăuților a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre ajutorul pe care îl oferă Dumnezeu oamenilor care muncesc. Înalt Preasfinția Sa a amintit celor peste 2.000 de credincioși prezenți de darul ploii pe care Dumnezeu l-a revărsat în zona Dorna Candreni, mai ales că oamenii se ocupă în special de creșterea animalelor. Biserica din Poiana Negri a început să se ridice după 1990 și s-a finalizat în anul 1997, fiind sfințită în anul 2000 de IPS Pimen. Din anul 2009 s-a pictat în tehnica tempera. Sfântul lăcaș este din lemn, fiind foarte încăpător. În partea superioară a interiorului bisericii există un cafas și două balcoane laterale. În ultima săptămână a fost montat un parchet care completează mobilierul și veșmântul picturii deosebit de frumos.

Înalt Preasfințitul Pimen a sfințit sâmbătă, 22 septembrie, Paraclisul cu hramurile ‘Sfântul Haralambie’ și ‘Sfântul Nectarie’ al Mănăstirii Păltiniș din comuna Panaci, județul Suceava. De asemenea, Înalt Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările de pictură ale Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ și ‘Sfântul Ion cel Nou de la Suceava’ a acestei așezări monahale. Pictura a fost realizată de pictorii Florin Deaconiuc și Cristian Vasile Hermeziu. ‘IPS Pimen a fost înconjurat de un mare sobor de slujitori ai sfintelor altare și de mulțimea de credincioși. Paraclisul sfințit de ierarhul nostru a început să fie ridicat în luna august a acestui an. Sfântul lăcaș este deosebit și bine compartimentat, având un pangar cu obiecte bisericești. IPS Pimen a vorbit în cuvântul de învățătură despre rolul mănăstirilor și despre jertfa pe care pelerinii o depun prin donațiile lor. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a menționat că oamenii sunt pomeniți mereu la sfântul jertfelnic, iar rugăciunile pentru ctitori se înalță atât în timpul vieții lor, cât și după ce pleacă din această lume’, a relatat pr. Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. Sâmbătă seara, IPS Pimen a asistat la slujba Privegherii oficiată la Mănăstirea Păltiniș.

250 de ani de la sfințirea bisericii parohiei Secuieni I

Biserica ‘Sfânta Parascheva’ din parohia Secuieni I, Protopopiatul Roman, județul Neamț, a fost resfințită sâmbătă, 22 septembrie, de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Sfântul lăcaș a serbat cu acest prilej 250 de ani de când a fost târnosit prima dată. Slujba arhierească a fost prilej de bucurie pentru toată comunitatea prezentă la acest eveniment. Programul liturgic a început cu slujba Aghezmei mici, la finalul căreia PS Ioachim Băcăuanul a binecuvântat clădirea așezământului social-filantropic închinat Sfintei Cuvioase Parascheva. Apoi a fost sfințită o fântână situată în curtea parohială. ‘S-a intrat în biserică pentru a fi târnosit sfântul altar, care a fost desfăcut și reînnoit pe parcursul acestei luni, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul. Am avut bucuria să descopăr în piciorul sfintei mese cutia cu sfinte moaște din 1762, precum și un document din vremea episcopului Melchisedec Ștefănescu. Acest document atestă resfințirea lăcașului de închinăciune la 6 aprilie 1886 de către protoiereul Romanului de atunci, preotul Ioan Constantinescu. Iată cum, după un secol, biserica din Secuieni I s-a reînnoit, s-a reînfrumusețat, noi donatori și binefăcători consemnându-și numele în cartea ctitorilor. Astăzi (n.r. sâmbătă), sfântul altar s-a reînnoit în prezența unui număr impresionant de preoți și diaconi, dar și a enoriașilor acestei parohii. După 250 de ani de la sfințire, Biserica ‘Sfânta Parascheva’ a consemnat o pagină nouă de spiritualitate, de credință și de dăinuire. Pr. paroh Daniel Pâcă și pr. Nicolae Țigăilă, slujitor la acest sfânt lăcaș, au primit din partea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul rangul de iconom stavrofor. Cu acest prilej, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului a felicitat credincioșii care au ținut la Secuieni flacăra credinței aprinsă. Satul Secuieni este străvechi, fiind atestat documentar în anul 1448. La această tradiție se adaugă o pagină de continuitate și de dăinuire creștină’, a relatat pr. Florin Țuscanu, protopop al Protopopiatului Roman.

Comentarii Facebook


Știri recente