Binecuvântări arhierești în lăcașurile de cult transilvane

La 70 de ani de la sfințirea Bisericii ‘Sfântul Nicolae’ din orașul sibian Tălmaciu, IPS Mitropolit Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de PS Visarion au binecuvântat lucrările de înfrumusețare efectuate recent la lăcașul de cult. IPS Mitropolit Andrei a sfințit biserica din Ilva Mică Someș și a binecuvântat biserica din Parohia Țaga, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Transilvania.

La două săptămâni de la sfințirea noii biserici din orașul Tălmaciu, localitate aflată la câțiva kilometri de Sibiu, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, au poposit din nou în comunitate și au binecuvântat sărbătoarea Parohiei Tălmaciu I.

Lăcașul de cult ocrotit de Sfântul Nicolae a fost sfințit de mitropolitul Nicolae Bălan, la 15 august 1942, după patru ani de trudă din partea comunității tălmăcene pentru a vedea zidită casa Domnului. La 70 de ani de la sfințire, soborul slujitor a înconjurat biserica, a stropit-o cu apă sfințită, iar la interior a fost sfințită catapeteasma recondiționată. La Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu au participat numeroși credincioși, alături de autoritățile locale, printre care primarul Constantin Barbu. În sobor s-au aflat PS Episcop Visarion, protopopul de Avrig, pr. Vasile Gafton, fostul paroh de la biserica veche din Tălmaciu, pr. Mircea Crețu, preoții din Tălmaciu, din împrejurimi și de mai departe. La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotosit iconom stavrofor pe pr. paroh Ilie Gusan, apoi, PS Episcop Visarion a vorbit credincioșilor despre Evanghelia duminicii, în care ne-a fost prezentată convorbirea Mântuitorului Hristos cu tânărul cel bogat. ‘Trebuie să luăm exemplul acestui tânăr din Evanghelie care a crescut în frica de Dumnezeu și a împlinit poruncile. Așa trebuie să ne creștem copiii, în cinstirea lui Dumnezeu și în cinstirea aproapelui. Învățăm din Evanghelia de astăzi că nu trebuie să ne lipim sufletul de bogățiile trecătoare, căci acestea, de multe ori, pun în primejdie viață noastră’, a subliniat PS Episcop Visarion.

Apoi, IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe credincioșii, preoții și autoritățile locale pentru realizările din comunitate și i-a îndemnat să rămână apropiați de Biserică, așa cum au fost și înaintașii lor. IPS Laurențiu le-a vorbit credincioșilor și despre sfaturile evanghelice pe care credincioșii le pot urma pentru a se desăvârși.

Ierarhul a oferit apoi acte de cinstire Consiliului și Adunării parohiale, precum și primarului și Consiliului Local Tălmaciu. Părintele Mitropolit a oferit ‘Crucea Șaguniană’ părintelui Mădălin Adrian Iscru, un vrednic slujitor al Sfântului Altar din Episcopia Tulcii, în Parohia Luminița, Protopopiatul Babadag. La final, pr. paroh Ilie Gusan a mulțumit ierarhilor și preoților slujitori pentru prezența la sărbătoarea parohială, încheiată cu slujba de pomenire a ctitorilor și preoților slujitori trecuți la Domnul.

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit, duminică, biserica Parohiei Ilva Mică Someș, din Protopopiatul Năsăud. La Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Andrei a fost înconjurat de un sobor de 20 de preoți și diaconi, printre care protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Gavril Vârva și consilierul pe probleme de protocol, arhid. Claudiu Grama. Au fost prezente și oficialități județene și locale, precum și un mare număr de credincioși de pe Valea Someșului și Valea Ilvelor.

IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit celor prezenți despre dobândirea Împărăției lui Dumnezeu prin credință, fapte bune, înfrânare, răbdare, evlavie, iubire frățească. La final, ierarhul a ridicat la rangul de iconom stravrofor pe pr. paroh Iuliu Brici pentru implicarea în ridicarea lăcașului de cult și pentru misiunea sa de slujitor al bisericii. Totodată au fost conferite distincțiile ‘Crucea Arhiepiscopală’ preotului Emil Dănilă, ‘Crucea Transilvană’ primarului din Ilva Mică, Horea Aurel, și diplome de aleasă cinstire enoriașilor care s-au implicat în construcția bisericii. Biserica s-a ridicat între 1992 și 2011, iar în ultimii doi ani au fost finalizate lucrările la frescele care împodobesc biserica.

IPS Mitropolit Andrei a binecuvântat, sâmbătă, 25 august, biserica din Parohia Țaga – filia Ghiolț, Protopopiatul Gherla. Ierarhul, înconjurat de un sobor de 15 preoți și diaconi, a oficiat aici prima Liturghie arhierească. La predică, Părintele Mitropolit a evidențiat rolul bisericii în viața comunității creștine. ‘Biserica, poarta cerului și casa Domnului, ne oferă posibilitatea să Îi răspundem lui Dumnezeu la invitația pe care ne-o adresează duminică de duminică tuturor, când pune masă mare pentru a ne hrăni cu cea mai prețioasă hrană, cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos’, a spus IPS Mitropolit Andrei. Programul liturgic, oficiat până acum într-o capelă improvizată într-o sală de clasă a școlii din localitate, va fi săvârșit, de acum înainte, în noua biserică. Construcția bisericii a început în 2005, iar în prezent se lucrează la pictură. Pr. paroh Gheorghe Abrudean a precizat că are speranțe ca anul viitor să fie finalizate toate lucrările și să se poată sfinți biserica.

Duminică, 26 august, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în demisolul Bisericii ‘Nașterea Maicii Domnului’ din cartierul Dumbrava Nord al municipiului Zalău. Din sobor au mai făcut parte pr. Ioan Ardelean, parohul bisericii și consilier administrativ în cadrul Centrului eparhial al Episcopiei Sălajului, pr. Vasile Brete, slujitor la aceeași biserică, pr. Ioan Ghiuruțan, preot pensionar, și pr. Mihai Dobocan de la Parohia Recea Mică. Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Parohia năsăudeană Runcu Salvei, ridicată între 1956 și 1968, a fost resfințită duminică, 26 august, de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a fost întâmpinat la intrarea în sat, în mod tradițional, de copii îmbrăcați în costume populare, preoți și întreaga comunitate parohială. După slujba de resfințire a lăcașului de cult, a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească. Biserica din Runcu Salvei datează din 1956 și a fost sfințită prima dată în 1968 de arhiepiscopul Teofil Herineanu. În ultimii ani s-au realizat ample lucrări de reabilitare și renovare. Au fost refăcute exteriorul și interiorul bisericii, precum și pictura lăcașului de cult, ce se afla într-o stare avansată de degradare, după cum a precizat pr. paroh Ilie Furcea. Lucrările de pictură au costat peste 2 miliarde de lei vechi, iar cheltuielile au fost suportate în totalitate din contribuția credincioșilor.

Comentarii Facebook


Știri recente