Binecuvantarea noului an universitar al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi

Astazi, la finalul simpozionului dedicat fostului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane dr. Iustin Moisescu, a avut loc rugaciunea de binecuvantare pe care IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei a rostit-o pentru profesorii si studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, cu prilejul inceperii noului an universitar. In cadrul binecuvantarii noului an universitar de astazi au participat IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, PS Casian, Episcop al Dunarii de Jos, PS Timotei, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului, rectorul Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, Dumitru Oprea, precum si profesorii si studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi. De ce este importanta aceasta rugaciune ne-a spus pr. prof. dr. Nicolae Achimescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi: ‘Orice an, ca orice lucru, se incepe cu binecuvantare, si este evident, mai ales un an universitar la Teologie, si nu numai, ca trebuie sa inceapa cu binecuvantare. Facultatile de Teologie nu sunt simple institutii de invatamant, ci sunt scoli care formeaza preoti, viitorii preoti, care vor trai, vor invata, vor propovadui totdeauna sub binecuvantarea lui Dumnezeu’.

Cu ce planuri incepe Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi noul an univeristar ne-a spus pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecan al facultatii: ‘Avem nadejde in rugaciunea si in binecuvantarea lui Dumnezeu, ca Cel care o va aduce catre studenti, catre profesori, pentru a atinge proiectele pe care ni le-am dorit in acest nou an universitar. In noul context al procesului Bologna avem un numar insemnat de studenti, si avand in vedere ca durata de pregatire este relativ scurta, am dori ca acest timp sa fie cat mai judicios utilizat de catre noi, profesorii, dar si de catre studenti. Deci, o apropiere mai mare intre profesori si studenti si o determinare a studentilor spre studiu, spre cunoastere, spre munca’.

De asemenea, IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, a mentionat ca ‘prezentarea marii personalitati a mitropolitului Iustin este cel mai frumos si inaltator mod de a deschide anul universitar care tocmai incepe. Teologia nu inseamna numai cunostinta, nu este o chestiune care tine doar de minte, ci este si o experienta a inimii. Putem sa spunem ca Ortodoxia inseamna experiere si trebuie sa vedem aceasta credinta dreapta cum este aplicata prin intermediul persoanei. Acest lucru ne ajuta si pe noi sa mergem inainte sub inspiratia Sfantului Duh. Pentru aceasta este nevoie si de studii deosebite, pentru ca si studiile reprezinta o slujire in interiorul Bisericii’.

Cu acest prilej, IPS Parinte Mitropolit Daniel a amintit trei calitati care au apartinut fostului patriarh Iustin Moisescu si care nu trebuie sa lipseasca profesorilor si studentilor de la Facultatea de Teologie: ‘Pentru deschiderea anului universitar, cred ca ceea ce trebuie sa ramana in constiinta noastra ca un model luminos din partea profesorului dr. Iustin Moisescu sunt trei calitati deosebite: fidelitatea fata de traditia ortodoxa; pregatire academica solida si eleganta in stil, comportament si exprimare.’

La randul sau, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi, a evidentiat onoarea pe care o face facultatii binecuvantarea anului universitar in aceasta zi, cand la Iasi se afla moastele Sf. Ierarh Nectarie de Eghina: ‘Acest moment de binecuvantare poate fi considerat un apolis al sarbatorilor iesene de la jumatatea lunii octombrie, sarbatori care anul acesta au adunat la un loc oaspeti de seama din Grecia, ierarhi din toate zonele tarii noastre si din Republica Moldova si un impresionant numar de pelerini din tara si din strainatate veniti sa primeasca mangaiere si intarire prin rugaciunile Cuvioasei Parascheva si ale Sfantului Ierarh Nectarie din Eghina. Prezenta Sfantului Nectarie la Iasi si binecuvantarea anului universitar in prezenta moastelor sale are pentru noi, cei care ne ocupam cu formarea tinerilor slujitori ai Bisericii, semnificatii cu totul deosebite. Binecuvantarea anului universitar adauga activitatii noastre in Facultatea de Teologie o dimensiune liturgica profunda, cu doua componente distincte, de importanta fundamentala: mai intai, avem speranta ca cei doi sfinti ne inspira cu pilda vietuirii lor, ne ajuta cu puterea rugaciunilor neincetate inaltate catre Domnul pentru noi si ne binecuvinteaza cu multimea darurilor pe care ei le-au primit de la Dumnezeu si le-au inmultit in viata lor’.

Rectorul Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, Dumitru Oprea, a urat succes profesorilor si studentilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxa in noul an universitar si a mentionat, in final, ca ‘incerc sa va las asa cum v-am amenintat inca de la inceput, netulburate aceste acumulari ale zilei, dorindu-va la inceput de an academic sa nu uitati ca un moldovean a zis ceva deosebit, din suflet: ‘Scoala draga, in tine mi-e nadejdea’, iar eu adaug scoala teologica draga, in tine mi-e nadejdea ca sufletele romanilor sunt pe maini bune’.

Comentarii Facebook


Știri recente