Binecuvântarea lucrărilor din Parohia Turcoaia, prot. Niculițel

Duminică 11 septembrie, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială din Turcoaia, prot. Niculițel și a binecuvântat catapeteasma acesteia după lucrările de restaurare, după cum ne informează Alexandru Chituță.

Sfântul locaș a fost construit în stil bizantin între anii 1895 -1924 pe locul unei alte vechi biserici și a fost împodobit cu o pictură în tehnica fresco de Dumitru Bănică între anii 1982 – 1985. Catapeteasma a fost sculptată în lemn de tei de către maestrul Petre Tvecof din Tulcea în anul 1922 iar pictura a fost realizată în 1924 de către pictorul tulcean Gheorghe Popescu.

În ultimul an catapeteasma a fost restaurată și aurită de un grup de specialiști din cadrul Institutului de Cercetări Eco – Muzeale din Tulcea.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a scos în evidență importanța Sfintei Cruci în viața Bisericii rostind îndemnul: „Să sorbim și noi puteri din lemnul Sfintei Cruci acum la început de nou an bisericesc și în prag de sărbătoare închinată ei, căci din Cruce izvorăște pacea și bucuria, lumina și sfințenia, dragostea jertfelnică și dorul către cele cerești și netrecătoare. Să iubim și noi pe Dumnezeu și pe aproapele nostru după modelul lui Hristos care din ascultare față de Tatăl s-a făcut om și din dragoste față de oameni s-a jertfit pe lemnul cinstitei Cruci și așa făcând vom trece și noi din moarte la viață și de pe pământ la cer căci prin Cruce a venit Învierea și razele bucuriei ce încălzesc sufletele credincioșilor.”

La sfânta slujbă au luat parte autorități locale și un număr mare de credincioși din această localitate așezată aproape de malurile Dunării.

Comentarii Facebook


Știri recente