Binecuvântarea lucrărilor de la Parohia Agârbiciu, Protopopiatul Mediaș

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat duminică, 7 noiembrie, lucrările efectuate la Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Parohia Agârbiciu, Protopopiatul Mediaș, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Părintele Mitropolit a oficiat Sfânta Liturghie în același lăcaș de cult.

Comunitatea ortodoxă din localitatea Agârbiciu, județul Sibiu, s-a pregătit intens pentru vizita pe care Mitropolitul Ardealului a efectuat-o în parohie, cu o zi înainte ca la biserica parohială să se prăznuiască sfinții ocrotitori. Credincioșii au avut posibilitatea să participe la slujba de binecuvântare a lucrărilor care au făcut ca biserica ortodoxă din Agârbiciu să recapete splendoarea de altădată.

IPS Laurențiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de binecuvântare, urmată de înconjurarea lăcașului de cult și stropirea lui cu agheazmă în cele patru laturi. Rânduiala binecuvântării bisericii a precedat Sfânta Liturghie arhierească, oficiată în lăcașul de cult, unde credincioșii ortodocși au venit să se roage alături de preoți. Din soborul de preoți au făcut parte protopopul de Mediaș, părintele Doru Gâdea, părintele paroh Ioan Frățilă și alți preoți slujitori de la parohiile vecine.

Ample lucrări de renovare

Printre credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie, s-au numărat și autorități locale, printre care primarul comunei, Axente Sever, Marius Grecu, dar și alți invitați care au sprijinit activitățile parohiei. La Sfânta Liturghie, părintele paroh Ioan Frățilă a amintit credincioșilor lucrările prin care s-a înfrumusețat biserica parohială și a mulțumit tuturor celor care au sprijinit aceste activități, dar și reparațiile la casa parohială. ‘Lăcașul de cult al parohiei noastre a fost restaurat la exterior, de la fundație și până la turlă, iar interiorul a fost igienizat. Aceste lucrări, alături de cele de la casa parohială, au fost realizate cu multă trudă și osteneală, cu jertfa credincioșilor din parohie, dar și cu donațiile primite de la oameni cu suflet mare din alte localități’, a spus părintele Frățilă. La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Ioan Frățilă a primit distincția de iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu.

‘O mărturie pentru noi’

IPS Laurențiu a ținut la sfârșit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie. ‘Învierea fiicei lui Iair este o mărturie pentru noi, care vom călători împreună cu Hristos, în perioada postului, că sufletul nostru este nemuritor și că trupurile noastre vor învia. Mântuitorul Iisus Hristos primise vestea că fiica lui Iair murise, dar El a mers și le-a spus: ‘Nu e moartă, ci doarme!’. Sfântul Evanghelist menționează că toți l-au luat în râs, știind că e moartă. Și atunci Mântuitorul a repetat actul pe care numai Ziditorul tuturor l-a făcut când a creat lumea și pe om, suflând duh de viață asupra lui. A luat¬o Mântuitorul pe fiica lui Iair de mână și i-a zis: ‘Copilă, ție îți zic scoală-te!’. Și a revenit sufletul în acea copilă și ca mărturie a zis Hristos: ‘Dați-i să mănânce!’. În acel moment, toți au rămas uimiți. Suntem pregătiți, așadar, iar prin această încredințare din Evanghelie suntem siguri că nu ne pregătim degeaba, că nu ne ostenim degeaba prin post și fapte bune. Postul de păcate, postul de mâncare și cu faptele bune formează o triadă, un buchet, un mănunchi de daruri pe care le aducem lui Dumnezeu tot cu ajutorul Lui, pentru că nu postim singuri, ci împreună cu Hristos. El ne ajută, postește împreună cu noi și orice slăbiciune de-a noastră este depășită prin harul Lui. Evanghelia de astăzi ne spune că până la învierea fiicei lui Iair s-a mai întâmplat o minune. Era multă lume adunată în jurul lui Hristos, printre care și o femeie cu o scugere de sânge, pentru care timp de 12 ani cheltuise toată avuția la medici și n¬au putut s-o vindece. Era o boală care o ducea la pierzanie, pentru că sângele constituie viața noastră. S-a apropiat de Mântuitorul cu o credință în ultima șansă și s-a atins de poala hainei Sale, moment în care s-a tămăduit. S-a retras în taină, bucurându-se de darul primit de la Dumnezeu. Și totuși, Mântuitorul Hristos o dă în vileag. Am mai întâlnit cazuri în care Mântuitorul, după ce a vindecat pe cineva, i-a poruncit să nu spună la nimeni, iar altora le-a poruncit să meargă la casele lor și să spună ce bine le-a făcut Dumnezeu. Acum, ca să dea o lecție celor din jurul Său și ucenicilor, ca să arate credința femeii, a întrebat cine s-a atins de El. Femeia a ieșit și a recunoscut că ea s-a atins de haina Sa’, a spus IPS Laurențiu.

Sărbătoarea de la Agârbiciu s-a terminat cu sfințirea casei parohiale și cu o agapă frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente