Binecuvântarea lucrările Școlii „Al.I. Cuza” din Roman

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a binecuvântat sâmbătă, 15 septembrie, lucrările de reabilitare și modernizare de la Școala cu clasele I-VIII ‘Al.I. Cuza’ din Roman. Evenimentul a fost prilejuit de finalizarea lucrărilor de reabilitare și dotare la standarde europene și de aniversarea a 30 de ani de existență a acestei instituții, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Școala ‘Al.I. Cuza’ din Roman a trăit în urmă cu două zile o îndoită sărbătoare: 30 de ani de la inaugurarea acestei instituții de învățământ și, totodată, bucuria redeschiderii ei. Școala ‘Al.I. Cuza’, al cărui director este pr. prof. Claudiu Maxim, a trecut printr-o etapă de reînnoire, restaurare și modernizare, realizată cu fonduri europene, cu sprijinul Guvernului României și al Primăriei Roman. La această sărbătoare au participat, pe lângă elevii și părinții acestora, oficialitățile locale și centrale, venite la moment sărbătoresc să aducă un gând și un îndemn pentru acest început de an școlar. PS Ioachim Băcăuanul a fost prezent la acest moment deosebit pentru a binecuvânta deschiderea anului școlar și pentru a sfinți clădirea școlii. Preasfinția Sa a fost întâmpinat de preoții romașcani, de conducerea școlii, de prof. Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, și de deputatul Marius Neculai. Au mai fost prezenți prof. Viorel Stan, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț, prof. Maria Ghiniță, inspector zonal al ISJ Neamț. Între cei care au adus un gând la această sărbătoare au fost prof. Lucian Teodorescu, primul director al școlii, prof. Ioan Luchia, fost director al școlii, și pr. prof. Claudiu Maxim, actualul director al instituției, slujitor la Biserica ‘Sfântul Nicolae’ din Roman, ‘un pedagog iscusit, bun gospodar și administrator’, după cum ne-a spus pr. Florin Țuscanu, protopop al Protopopiatului Roman. ‘Bucuria noastră este mare, pentru că un preot a reușit să reamenajeze această școală, potrivit ultimelor cerințe europene. Primarul municipiului Roman a afirmat că la instituția amintită s-a realizat cea mai completă și mai modernă dotare din toate școlile nemțene’, a relatat pr. protopop Florin Țuscanu.

Profesorii, îndemnați să devină ‘formatori de îngeri’

PS Ioachim Băcăuanul a oficiat slujba Aghezmei mici, iar apoi a binecuvântat clădirea școlii. Toate încăperile au fost stropite cu apă sfințită și au fost binecuvântate cu untdelemn sfințit. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a oficiat apoi Te Deumul pentru începutul noului an școlar, fiind citite mai multe rugăciuni pentru sănătatea și luminarea minții elevilor. ‘Preasfinția Sa a adresat celor de față un cuvânt de învățătură, exprimându-și bucuria de a fi părtași la o sărbătoare frumoasă a romașcanilor, 30 de ani de la inaugurarea celei mai moderne școli din județul Neamț. PS Ioachim Băcăuanul a îndemnat cadrele didactice să devină formatori de îngeri, pentru că elevii nu sunt altceva decât ceea ce este mai curat, mai frumos, ei trebuind să fie modelați pentru societate.

Au mai susținut alocuțiuni deputatul Marius Neculai, primarul Laurențiu Dan Leoreanu, prof. Maria Ghiniță, prof. Lucian Teodorescu. Pr. prof. Claudiu Maxim a adus mulțumiri tuturor celor care l-au sprijinit în lucrările de renovare a școlii, urându-le colegilor și elevilor un an bun, cu frumoase roade. Într-o atmosferă deosebită, copiii și-au manifestat bucuria de a fi prezenți la acest eveniment. Ei au primit din partea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul iconițe și daruri, pentru a marca acest moment’, a adăugat pr. protopop Florin Țuscanu.

Pregătiri pentru începutul noului an școlar la Pleșani

Copiii din parohia Pleșani, Protopopiatul Iași 1, județul Botoșani, s-au pregătit în ultimele zile pentru începerea noului an școlar. Elevii claselor I-IV vor merge pentru prima dată la școala din sat, iar cei din clasele I-VIII la instituția școlară din comună, aflată la trei kilometri. ‘Majoritatea elevilor au participat sâmbătă, 15 septembrie, la slujba Vecerniei pentru a se spovedi. Ieri au participat la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia au primit Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, spre întărire și ajutor în anul școlar care va începe astăzi. Ei au rostit în timpul slujbei Simbolul credinței și rugăciunea ‘Tatăl nostru’. Au urmat apoi rugăciunile speciale pentru începerea anului școlar. La final, copiii au fost miruiți și au primit câte o iconiță cu Maica Domnului și Sfânta Parascheva, spre a lor ocrotire și ajutor la învățătură’, a spus pr. paroh Costin Andrei.

Comentarii Facebook


Știri recente