Binecuvântarea lăcașului de la Schitul Petroșnița din Episcopia Caransebeșului

Schitul Petroșnița din apropierea satului cărășean cu același nume a fost zilele trecute în sărbătoare. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit la biserica schitului spre a o binecuvânta și a o deschide pentru rugăciune, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

După câteva luni de muncă asiduă, obștea așezământului condus de ierodiaconul Onufrie Ocu a participat cu bucurie la oficierea slujbei de binecuvântare a lăcașului și a Liturghiei arhierești.

Sâmbătă, 11 decembrie, când Biserica îi serbează pe doi cuvioși stâlpnici, Sfântul Daniil și Sfântul Luca cel Nou, la orele dimineții, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit slujba binecuvântării lăcașului, dând cu această ocazie și al doilea hram, pe Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei. Gerului cumplit de afară i s-a opus nu numai frumusețea greu de descris a locului, cât mai ales credința fierbinte a obștei monahale și a pelerinilor care au umplut noua biserică.

După slujba binecuvântării a urmat Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, alături de un sobor de preoți și diaconi, alcătuit din slujitori ai Centrului Eparhial, dar și ai parohiilor din vecinătatea schitului. În acest cadru liturgic a avut loc și hirotonia întru ierodiacon a părintelui Onufrie, care a mulțumit chiriarhului pentru toată purtarea de grijă, dar și tuturor ctitorilor și binefăcătorilor implicați în lucrarea de zidire a noii mănăstiri. În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a arătat că marele merit al monahismului este că a dus la apariția în lume a mănăstirilor, cele mai multe fiind adevărate oaze de credință și trăire duhovnicească. Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala agapă creștinească, oferită de obștea schitului.

Lăcaș mănăstiresc cu rânduială athonită

Schitul ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ este situat la 15 km de Caransebeș, cu acces pe DN 6 Caransebeș – Orșova, pe o culme din apropierea satului Petroșnița, comuna Bucoșnița, între cei doi munți sacri ai Banatului de Munte, Muntele Mic și Muntele Semenic. Ridicat la inițiativa părintelui Onufrie Ocu, monah venit din Sfântul Munte, cu implicarea părintelui Ioan Sârbu, parohul din Petroșnița, Schitul ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ își are începutul în urmă cu cinci ani, când Înalt Preasfințitul Mitropolit Laurențiu Streza, pe atunci episcop al Caransebeșului, a săvârșit slujba punerii pietrei de temelie, chiar în ziua hramului. Lucrările de construcție au fost începute în anul 2006, sub oblăduirea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. După ce s-a zidit o casă pentru obștea mănăstirii, s-a trecut la zidirea bisericii, folosindu-se ca material principal piatra de marmură. Frumoasa biserică din piatră ce străjuiește intrarea în Caransebeș dinspre satele de pe Valea Timișului este acum pregătită pentru frescă. Părintele Onufrie a pornit la drum cu puține resurse, dar cu încrederea în Dumnezeu se va îngriji de fiecare detaliu.

Comentarii Facebook


Știri recente