Binecuvântarea bisericilor din Măderat și Moceriș

În Duminica a XXII-a după Rusalii, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a slujit în Parohia Măderat, Protopopiatul Lipova – județul Arad; Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Parohia Moceriș, Protopopiatul Băile Herculane – județul Caraș Severin, iar Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la Mănăstirea „Înălțarea Domnului” din cadrul Mitropoliei de Drama, Grecia, informează „Ziarul Lumina”.

Duminică, 4 noiembrie, la invitația preotului paroh Nelu Mercea și a membrilor Consiliului parohial, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în Parohia Măderat, Protopopiatul Lipova, unde a oficiat slujba de binecuvântare și sfințire a lucrărilor de reparații exterioare efectuate la biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un ales sobor preoțesc, în prezența unui mare număr de credincioși, a oficialităților locale și județene. În cuvântul de învățătură rostit, Înalt Preasfinția Sa a tâlcuit pericopele duminicale (Galateni 6, Luca 16) ale Duminicii a XXII-a după Rusalii, în lumina tematicii generale pentru Anul omagial al îngrijirii bolnavilor în Biserica noastră. La timpul potrivit, preotul paroh a fost hirotesit întru iconom stavrofor, ca o încununare pentru eforturile depuse în parohie. De asemenea, a mai fost hirotesit întru iconom stavrofor și preotul pensionar Teodor Poneavă, fost preot la Parohia Șiria, Protopopiatul Lipova, pentru întreaga sa activitate, mai ales pe tărâm cultural. Parohia Măderat a luat ființă ca formă organizată în secolul al XVI-lea. Înainte de edificarea actualei biserici, au existat două biserici din lemn, una în partea de sus a satului, iar alta în partea de jos.

În după-amiaza zilei IPS Timotei a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Arăneag, Protopopiatul Ineu, la invitația preotului paroh Alin Pingică. La biserica parohială purtând hramul „Adormirea Maicii Domnului”, chiriarhul a oficiat slujba Vecerniei, în cadrul căreia, în contextul acelorași pericope ale Duminicii, a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt părintesc despre ferirea de lucrarea celui rău prin ocrotirea sfinților îngeri care, în mod aparte, se prăznuiesc în acest răstimp, aceștia fiind și cei ce mărturisesc în scaunul Judecății din urmă despre modul viețuirii creștine al fiecărui credincios, prin strădania înlăturării bolilor sau a prevenirii îmbolnăvirilor de orice fel.

Biserica Parohiei Moceriș a fost resfințită

În Duminica a XXII-a după Rusalii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Moceriș din Protopopiatul Băile Herculane. Cu acest prilej, chiriarhul a oficiat slujba de resfințire a bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. La slujbă au participat autorități locale, tineri și copii înveșmântați în costume populare specifice văii Almăjului, precum și numeroși credincioși și credincioase din localitate și din împrejurimi. În cadrul Sfintei Liturghii, pr. paroh Călin Smeu a fost hirotesit întru sachelar, iar binefăcătorii bisericii au primit din partea ierarhului acte de cinstire.

„După peste 200 de ani, biserica mucenicului lui Hristos Gheorghe, purtătorul de biruință, din această parohie se resfințește, pentru că în ultima perioadă părintele Călin împreună cu domnul primar, Consiliul parohial și Comitetul parohial, împreună cu toți ctitorii și binefăcătorii, ca într-o familie creștină, binecuvântată, ați lucrat pentru înfrumusețarea, renovarea și împodobirea acestei biserici. Cu toții ați lucrat și v-ați rugat în această biserică și pentru această biserică, ca astăzi să venim aici și împreună să ne bucurăm și să ne veselim duhovnicește”, a arătat PS Lucian.

La final, Preasfințitul Lucian a sfințit și a binecuvântat un paraclis de vară situat în curtea bisericii, iar toți credincioșii prezenți la slujbă au trecut prin sfântul altar, unde, potrivit tradiției, au sărutat Evanghelia și sfânta masă. Biserica parohială din Moceriș a fost ridicată în anul 1802, a fost târnosită în anul 1805 de către episcopul ortodox sârb Iosif Ioanovici Șacabent, iar în ultimii doi ani a fost renovată și înfrumusețată.

Slujire frățească în Mitropolia de Drama, Grecia

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, la invitația Înalt Preasfințitului Pavlos, Mitropolit de Drama, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a participat duminică, 4 noiembrie, la ceremoniile religioase închinate Sfântului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul, din Sipsa, Grecia. Sărbătoarea Cuviosului Gheorghe a fost prăznuită de numeroși credincioși și călugări din întreg cuprinsul Mitropoliei de Drama, care au luat parte la întreg programul religios desfășurat încă din ajunul praznicului la Mănăstirea „Înălțarea Domnului” din Sipsa. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de arhierei, condus de Înalt Preasfințitul Cosma, Mitropolit de Aitolia si Akarnania. Ca în fiecare an, după slujbă a avut loc tradiționala procesiune cu moaștele Sfântului Cuvios Gheorghe Karslidis Mărturisitorul. Sfântul Gheorghe Karslidis, cunoscut și cinstit ca Noul Mărturisitor din Drama, s-a născut în localitatea Argyroupolis, în Pont, Asia Mică, în anul 1901, din părinții binecredincioși Savva Karslidis și Sophia. La primirea Tainei Sfântului Botez, pruncul a primit numele de Atanasie. Se știe despre acesta că a iubit de tânăr viața monahală, petrecând mai mulți ani la mănăstirile din Georgia, Armenia și Rusia, mai înainte de a se întoarce aproape pentru totdeauna în localitatea Sipsa, cunoscută astăzi sub denumirea Taxiarches, în Drama, nordul Greciei. Sfântul Nou Mărturisitor Gheorghe a întemeiat în acest loc o mănăstire, el trecând la cele veșnice în data de 4 noiembrie 1959. Pentru viața lui sfântă și pentru nenumăratele minuni săvârșite la mormântul său, Cuviosul a fost canonizat de către Bise-rica Ortodoxă a Greciei în data de 2 noiembrie 2008, în Mănăstirea „Înălțarea Domnului”, din Sipsa. Pomenirea sa are loc în fiecare an, la data de 4 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente