BINECUVÂNTARE ȘI OMAGIU FEMEII CREDINCIOASE – Mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu ocazia Zilei internaționale a Femeii – 8 martie

Cu ocazia Zilei internaționale a Femeii – 8 martie, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis următorul mesaj de binecuvântare:

BINECUVNTARE ȘI OMAGIU FEMEII CREDINCIOASE

Adoptată la nivel internațional ca zi dedicată femeii, ziua de 8 martie este un prilej de a evidenția rolul deosebit al femeilor în viața de familie și în societate, în general. Biserica folosește acest prilej pentru a sublinia că, pentru femeia creștină, modelul consacrat este cel conferit de Maica Domnului, de femeile mironosițe, prăznuite în chip deosebit în Biserica Ortodoxă în Duminica a treia după Sfintele Paști, și de toate sfintele femei din Calendarul Creștin Ortodox.

Întrucât sărbătoarea de 8 martie se regăsește, de mulți ani, în conștiința colectivă ca fiind ziua în care se aduce un omagiu femeii ca soție, mamă, fiică, soră, bunică, prietenă sau colegă etc, precizăm că, în istoria universală, creștinismul a contribuit în mod esențial la promovarea demnității femeii ca urmare a înomenirii Fiului lui Dumnezeu din femeie, adică a Întrupării și Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos din Sfânta Fecioară Maria; și în consecință, prin chemarea femeii la sfințenie, la nașterea de copii și creșterea lor în credință, femeia ajungând în creștinism până la demnitatea de împărăteasă, mai întâi în Bizanț și apoi în Occident.

Permanent ostenitoare în viața de familie, ajutându-și soțul și părinții, crescând copiii în credință, sau rugătoare și lucrătoare în mănăstiri, femeia evlavioasă și curajoasă a fost mărturisitoare a credinței în orice vreme. De aceea, aceste femei creștine sunt prețuite de Biserică atât de mult încât numele multora au fost înscrise în calendarul bisericesc fiind tot atâtea modele și repere luminoase pentru toți creștinii, bărbați și femei, pentru întreaga Biserică.

Ca soție și mamă, femeia este pentru familia ei o pildă de dăruire și de responsabilitate, hărnicia și dragostea ei revărsate în sânul familiei aducând pace și speranță, bucurie și demnitate umană, acasă și în societate.

Ca mamă creștină, femeia modelează, în primul rând, conștiința și simțirea creștină a copiilor, fiind izvor de afecțiune și icoană a dăruirii și purtării de grijă pentru întreaga familie, semn de binecuvântare divină și bucurie pentru Biserică.

Într-o societate din ce în ce mai individualistă și concurențială, femeia credincioasă și harnică, înțeleaptă și pașnică, aduce un spor de comuniune și de pace în interiorul comunităților adesea agitate. Evlavia, bunătatea și smerenia mamelor și bunicilor creștine rugătoare sunt o binecuvântare pentru familie și Biserică, mai ales în vremuri de tulburare și descumpănire. În țara noastră, o mulțime de femei contribuie azi la educația copiilor și tinerilor, în grădinițe de copii și în școli publice sau particulare. O mulțime de femei care lucrează în unități medicale și în centre sociale aduc alinare și vindecare bolnavilor, încurajare celor săraci și singuri, iar multe alte femei contribuie la viața societății în foarte multe domenii de activitate: parohii din țară și străinătate, administrație publică, centrală și locală, cercetare științifică, arte, agricultură, industrie, comerț, armată ș.a.

Tuturor femeilor, în mod deosebit celor credincioase, le aducem azi omagiu de recunoștință și le dorim ani mulți și binecuvântați, cu sănătate și ajutor mult de la Dumnezeu!

Hristos-Domnul, pentru rugăciunile Maicii Domnului și ale tuturor sfinților, să binecuvânteze toată lucrarea bună și folositoare a femeilor în familie, Biserică și societate, spre slava Preasfintei Treimi și spre binele poporului român!

†DANIEL

PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente