Binecuvântare pentru studenți și profesori

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vizitat ieri, 9 decembrie 2011, noul sediu al Facultății de Psihologie și Științele Educației și Biserica studențească ‘Elisabeta Doamna’ din spațiul noului campus al Universității București, care se construiește în vecinătatea Academiei Militare, pe șoseaua Panduri.

La invitația conducerii Universității București, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost ieri în mijlocul profesorilor și studenților Facultății de Psihologie și Științele Educației, în noul sediu al acestei instituții de învățământ. Patriarhul României a fost întâmpinat de Ioan Pânzaru, rectorul Universității București, Romița Iancu și Mircea Dumitru, prorectori ai aceleiași instituții, Nicolae Mitrofan, decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației, părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, precum și alte cadre didactice, informează Ziarul Lumina. Ioan Pânzaru i-a prezentat Preafericirii Sale planul noului campus al Universității București, care este în curs de construcție și care va adăposti patru facultăți și în jur de 10.000 de studenți. ‘Suntem foarte recunoscători că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acceptat invitația de a veni să vadă noul sediul al Facultății de Psihologie și Științele Educației, șantierul Facultății de Sociologie și Capela ‘Elisabeta Doamna’ proaspăt restaurată și în curs de amenajare picturală. Aici va fi un campus cu patru facultăți, care va adăposti în jur de 10.000 de studenți în anii care vor veni și vizita Preafericirii Sale este și un semn bun, și o binecuvântare pentru acest spațiu al învățământului. În acest campus se află Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Facultatea de Chimie, Facultatea de Administrație Publică și va fi și Facultatea de Jurnalism. Aici mai avem un cămin studențesc. Tot aici vom construi și rectoratul Universității din București, la șoseaua Panduri, cu 7.500 de metri pătrați, din care 2.500 pentru administrație și 5.000 de metri pentru studenți’, ne-a spus rectorul Ioan Pânzaru.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat și Capela studențească ‘Elisabeta Doamna’, care va fi un loc de rugăciune pentru studenții și profesorii din acest campus universitar. Biserica a fost reastaurată integral, iar în interior se desfășoară lucrări de pictură în frescă. La finalul acestei vizite, Patriarhul României a scris în cartea de onoare a Facultății de Psihologie și Științele Educației și a primit în dar de la conducerea Universității București volumul ‘Carmina Burana’, o antologie de poezii medievale. Patriarhul României le-a dăruit profesorilor calendare bisericești ortodoxe editate de Arhiepiscopia Bucureștilor.

Ctitoria reginei Elisabeta a României

În cartierul bucureștean Cotroceni se află Capela ‘Elisabeta Doamna’, monument istoric, ridicată la 1870 din dorința reginei Elisabeta a României. Capela a fost construită în incinta unui azil de fete, ridicat de către soții Davila, ctitorii Facultății de Medicină. Regina Elisabeta este cea care, după primele vizite la școală, a luat inițiativa ridicării unei capele ce lipsea azilului. La 24 aprilie 1870, de ziua onomastică a reginei Elisabeta, s-a ținut ceremonia punerii pietrei fundamentale a Capelei ‘Elisabeta’, în prezența regelui Carol I. La 23 februarie 2010, Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor a hotărât înființarea Capelei ‘Elisabeta Doamna’ ca paraclis universitar, care are ca primă activitate pastorația studenților cazați în căminele studențești Leu și Panduri.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…