Binecuvântare pentru biserica și credincioșii din Lunca Câlnicului, Protopopiatul Săcele

La Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ și la casa parohială din Lunca Câlnicului, Protopopiatul Săcele, s-au încheiat lucrările de renovare și înfrumusețare. Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat aceste lucrări duminică, 10 octombrie. Părintele Mitropolit a oficiat și Sfânta Liturghie în lăcașul de cult, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Așa cum este tradiția în satele transilvănene, tineri călăreți purtând steagul României l-au așteptat la intrarea în sat pe Înalt Preasfințitul Mitropolit Laurențiu și l-au condus până la biserică. Aici, soborul de preoți, primarul comunei Prejmer, Șerban Todorică-Constantin, și credincioși în costume populare l-au întâmpinat pe ierarh cu flori, cu pâine și sare. După primire, a urmat oficierea slujbei de binecuvântare a lăcașului de cult prin înconjurarea și stropirea lui cu apă sfințită. Rânduiala sfințirii a fost urmată de Sânta Liturghie. Din soborul de preoți și diaconi care l-au înconjurat pe Mitropolitul Ardealului au făcut parte starețul Mănăstirii ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, protopopul de Bran-Zărnești, părintele Gheorghe Colțea, și preoți slujitori de la parohiile din împrejurimi. Au mai fost prezenți la sărbătoare autorități locale precum și vicepreședintele Consiliului Județean Brașov Ion Ochi.

‘Șansa învierii’

În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Laurențiu a desprins câteva înțelesuri din minunea relatată de Evanghelia citită în Duminica a XX-a după Rusalii. ‘Trebuie să înțelegem această pericopă evanghelică de astăzi, ca un mesaj pe care Mântuitorul Iisus Hristos ni-l trimite nouă, fiecăruia în parte, și ne dă posibilitatea nu doar să ne bucurăm că Mântuitorul a înviat un tânăr și a mângâiat acea femeie văduvă, ci să ne bucurăm că avem șansa învierii celei de obște. Evenimentul are două semnificații. Prima este legată de fapta minunată, căci dragostea Mântuitorului s-a îndreptat spre cei mai oropsiți oameni din acea vreme și se îndreaptă și astăzi. A doua semnificație este legată de prevestirea pe care ne-o aduce Evanghelia de astăzi. Toate învierile din morți pe care Mântuitorul le-a săvârșit n-au fost decât semne, prevestiri ale faptului că, la sfârșitul veacurilor, noi, care vom trece prin moarte, la viața veșnică vom învia din nou. Sufletul se va uni cu trupul realcătuit într-unul duhovnicesc, pentru ca împreună sufletul și trupul să primească răsplata cuvenită pentru veșnicie’, a spus Înalt Preasfințitul Laurențiu.

Cinstire la 60 de ani de preoție

Părintele paroh Emil Popa a primit distincția de iconom cu dreptul de a purta brâu roșu. Parohul

i-a oferit Părintelui Mitropolit o icoană a Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Și părintele Petru Pleșa, fostul paroh al bisericii, s-a bucurat de prețuirea Înaltpreasfințitul Laurențiu. Părintele Pleșa a primit un act de cinstire pentru cei 60 de ani de slujire preoțească la Lunca Câlnicului. Primarul Șerban Todorică-Constantin a primit o Biblie din partea Mitropolitului Ardealului, ca semn de recunoștință pentru sprijinul material acordat parohiei. Lucrările de renovare au fost începute în urmă cu doi ani și au constat în repararea exteriorului, schimbarea geamurilor, montarea unei centrale termice, reamenajarea curții. Casa parohială a fost reconstruită aproape în întregime.

‘O zi minunată pentru satul nostru’

Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Lunca Câlnicului a fost neîncăpătoare la Sfânta Liturghie, pentru că sute de credincioși din toate parohiile satului au venit să se roage și să fie binecuvântați de Înalt Preasfințitul Mitropolit Laurențiu.

Comentarii Facebook


Știri recente