Binecuvântare pentru aniversare (1912 – 2012)

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu ocazia manifestărilor prilejuite de împlinirea a 100 de la proclamarea independenței de stat a Albaniei; biserica „Sfântul Nicolae – Dintr-o zi„, București, 18 octombrie 2012:

Domnule Prim – Ministru,

Domnule Primar General al Bucureștiului,

Distinse oficialități române și albaneze,

Ne alăturăm astăzi bucuriei poporului albanez care serbează un veac de independență. Acum o sută de ani, în București, prin dorința albanezilor, conduși de vrednicul de pomenire părintele Fan Noli, care atunci slujea ca preot la biserica „Sfântul Nicolae – Dintr-o zi„, se pregătea întemeierea statului albanez independent.

Aniversarea unui eveniment din trecut nu este numai recunoștință sau mulțumire pentru darurile primite de la Dumnezeu și cultivate cu efort uman susținut de harul divin și cinstirea înaintașilor, ci și invocare sau cerere a ajutorului lui Dumnezeu pentru continuarea și reînnoirea activității.

Proclamarea Independenței Albaniei reprezintă încoronarea idealurilor, aspirațiilor și eforturilor jertfelnice ale poporului albanez de-a lungul secolelor. Deși Independența a fost pregătită la București, totuși ea a fost realizată de întregul popor albanez. În acest proces Biserica Ortodoxă din Albania, prin părintele Fan Noli, a avut rolul de a menține trează conștiința națională și dorința de libertate, întrucât Biserica se roagă lui Dumnezeu și pentru unitate, libertate și demnitate națională mai ales când îi pomenește pe înaintașii care și-au adus contribuția la împlinirea marilor idealuri din istoria națiunii.

În aceeași perioadă în care Albania și-a dobândit independența, s-au pus și bazele autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Albania, slujbele bisericești fiind traduse în limba albaneză de același preot Fan Noli.

Astăzi, după decenii de prigoană comunistă împotriva Bisericii creștine, constatăm cu bucurie reînvierea și înflorirea Biserici Ortodoxe surori din Albania, sub păstorirea Preafericitului Părinte Arhiepiscop Anastasie, care a contribuit mult la reafirmarea valorilor religios-morale autentice și la promovarea acestora în multe segmente ale vieții sociale, spre binele și folosul tuturor.

La acest popas aniversar, ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvânteze prietenia și cooperarea dintre poporul român și poporul albanez și să ne dăruiască întotdeauna forța spirituală de a prețui darul libertății și de a-l folosi cu responsabilitate pentru binele comun.

†DANIEL

Patriarhul României

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…