Binecuvântare pentru activitate deosebită în slujirea aproapelui

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oferit astăzi, 28 septembrie 2012, dlui. Prof. Dr. Irinel Popescu și dlui. Prof. Dr. Mihai Lucan cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală. Decorația le-a fost înmânată în semn de apreciere în slujirea aproapelui. Evenimentul a avut loc în sala Europa Christiana din Palatul Patriarhei.

În deschiderea ceremoniei, în cuvântul intitulat Cooperare spirituală și medicală pentru vindecare, Patriarhul României a subliniat necesitatea unității dintre spiritual și medical.

„Biserica evidențiază necesitatea unității dintre spiritual și medical în eforturile pentru vindecarea bolilor și accentuează legătura dintre sănătatea sufletească și cea trupească, în relația dintre Dumnezeu, medic și pacient. Suferința și boala afectează nu numai omul exterior, ci și armonia sau sănătatea omului lăuntric. Din acest motiv, tămăduirea sau vindecarea, ca dar divin, este numită și mântuire sau salvare„, a spus Patriarhul României.

„Biserica noastră încearcă să contribuie mai mult la alinarea suferinței atât prin lucrarea ei spirituală, cât și prin lucrarea ei social-filantropică și social-medicală, inclusiv prin promovarea unei culturi medicale a populației, pentru ca oamenii să prețuiască mai mult darul sănătății, evitând bolile, și să fie recunoscători față de persoanele care îi ajută când sunt bolnavi, mai ales când ei singuri, din cauza sărăciei, nu-și pot plăti consultațiile sau medicamentele”, a mai spus Preafericirea Sa.

La rândul său prof. dr. Irinel Popescu a mulțumit pentru prețuirea și atenția care Biserica Ortodoxă Română o arată față de medici.

„Este pentru a doua oară când de la cel mai înalt nivel al Bisericii Ortodoxe Române ni se transmite un mesaj de susținere a muncii noastre de zi cu zi în folosul bolnavilor. Transplantologia este una din ramurile medicinii moderne cu puternice conotații etice de aceea în toate țările în care se face transplant opinia și atitudinea instituțiilor religioase sunt considerate a fi extrem de importante. În consecință doresc să mulțumesc pentru cuvintele de încurajare pe care ni le-ați adresat care sperăm să ne dea tăria să depunem eforturi și mai mari pentru a vindeca oameni și a salva vieți”, a spus prof. dr. Irinel Popescu

La final, prof. dr. Mihai Lucan l-a rugat pe Patriarhul României să continue să-i ajute medici.

„Este o onoare să primim astăzi această mare decorație. Trebuie să vă mărturisesc, este purul adevăr, nu este doar de ocazie, că fără ajutorul Bisericii probabil că astăzi nu m-ați fi premiat. M-a susținut când a fost mai greu, m-a ajutat când nimeni nu m-a ajutat și mi-a ținut partea cât toți ceilalți fugeau”, a spus profesorul dr. Mihai Lucan.

La întâlnirea de la Palatul Patriarhiei a participat și delegația prezentă la cel de-al VIII-lea Congres Romtransplant și la Examenul pentru Diploma Europeană de Transplant.

Comentarii Facebook


Știri recente