Binecuvântare lucrărilor efectuate la Biserica din Parohia Julița

Pe malul drept al Mureșului, în defileul Zam – Lipova, se află din vremuri străvechi satul Julița, aparținător comunei Vărădia. O biserică de lemn, monument istoric, păstrată într-o excelentă stare de conservare, dă și astăzi mărturie despre credincioșia oamenilor de aici.

Duminică, 11 iulie, la invitația preotului paroh Traian Mateaș și a corporațiilor parohiale, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în biserica parohială nouă din Julița, cu hramul ‘Pogorârea Sfântului Duh’, zidită de obștea credincioșilor de aici în anii 1956-1976, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult și a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, informează ‘Ziarul Lumina’. Biserica a fost pictată în decursul anilor în frescă, iar acum, prin jertfelnicia credincioșilor, i s-au efectuat reparații exterioare și interioare, s-a introdus încălzirea centrală, s-a revizuit și s-a înlocuit acoperișul, vopsindu-se tabla, construindu-se totodată și o capelă mortuară.

La sosirea în parohie, Întâistătătorul eparhiei a fost întâmpinat, potrivit obiceiului, în sunetul clopotelor, de către soborul preoților slujitori și de credincioși. Un grup de copii îmbrăcați în costume populare specifice zonei a oferit chiriarhului, în semn de prețuire, buchete de flori. Cuvântul de întâmpinare a fost rostit de primarul comunei Vărădia, dl Mircea Eugen Miclea.

Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de sfințire a bisericii, a lucrărilor de aici, iar apoi Sf. Liturghie, alături de soborul de preoți din parohiile învecinate care a ținut să ia parte la această bucurie a enoriașilor.

‘Noi, cei tari în credință, să întărim pe frații noștri’

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Timotei a arătat faptul că acest hram al bisericii din Julița este deosebit, făcând legătura cu Sf. Treime și amintind că anul 2010 e anul omagial al Simbolului de credință. Totodată, Înalt Preasfinția Sa a făcut referire la pericopa evanghelică citită precum și la Apostol, reliefând îndemnul Sf. Ap. Pavel, care îndrumă ca ‘noi cei tari în credință, să îmbărbătăm și să întărim pe frații noștri din țară care în această perioadă suferă de pe urma calamităților naturale, mărturisind asemeni celor vindecați azi, într-un cuget, pe Hristos, Cel ce a vindecat toată boala și a alinat toată suferința omenească’.

Pentru îndelungata și rodnica activitate pastoral-misionară, părintelui paroh Traian Mateaș i s-a acordat distincția de iconom stavrofor.

În încheiere, preotul paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru osteneală, oficialităților locale și centrale, membrilor consiliului parohial precum și tuturor enoriașilor care l-au sprijinit în această realizare.

Comentarii Facebook


Știri recente