Binecuvântare la începutul școlii

După o mai veche tradiție, mai multe unități de învățământ din Episcopia Slatinei și Romanaților așază ultima săptămână de dinaintea începerii anului școlar sub semnul binecuvântării Sfintei Biserici. În această situație se află și Parohia ‘Sfinții Cosma și Damian’ din Caracal, unde preoții slujitori au înălțat rugăciuni de mulțumire și cereri pentru spor la învățătură și luminarea minții.

Ca în fiecare an, în prima duminică de dinaintea începutului de an școlar, curtea Bisericii ‘Sfinții Cosma și Damian’ din incinta Spitalului Municipal Caracal a devenit neîncăpătoare pentru numărul elevilor veniți la rugăciune. Alături de învățăcei au stat și părinții acestora, care s-au rugat laolaltă pentru luminarea minții, succes la examene și spor la învățătură în anul școlar ce se apropie. Sărbătoarea a fost împlinită de demersul preotului paroh Ion Doru Iagăru, care a împărțit celor prezenți daruri pentru școală (peste 500 de pachete cu rechizite școlare) și prinoase din partea bisericii. Rugăciunile de la Sfânta Liturghie s-au îndreptat și către familiile nevoiașe, cu mulți copii, fii și fiice ale parohiei. Mijlocirea lor a fost ascultată și, prin apelul părintelui paroh, din prinosul fiecărui participant la slujbă a fost refăcută casa unei familii credincioase.

Metodele de pastorație folosite de preotul paroh au putut fi categorisite drept interactive și provocatoare. Pentru fiecare faptă bună și prezență la Sfânta Liturghie, fiecare tânăr primește câte un dar, destul de consistent, ca stimulent pentru drumul pe care a pășit și pe care trebuie să se mențină. ‘Tot ce fac, pentru ei vreau să fac. Sper ca din ce în ce mai mulți copii și tineri să mă înțeleagă. Astfel, pentru fiecare participare necondiționată la sfintele slujbe, fiecare credincios, mic sau mare, primește un bilet. Apoi facem tombolă și șansele sunt și mai mari dacă ai mai multe participări. Așa am organizat un pelerinaj gratis pentru câștigători la mănăstirile vâlcene. Cel mai mic pelerin a avut 5 anișori. Îmi doresc să avem cât mai mulți copii și elevi, mai ales pe cei care nu au mai primit ajutor în biserică. Viitorii creștini trebuie să fie nu doar cuminți, ci și învățați. La sfârșitul anului școlar i-am recompensat pe cei mai buni pentru rezultatele obținute cu un premiu – cupa pentru cel mai bun copil, iar pentru prima notă de 10 din acest an școlar le-am pregătit ca stimulent un rucsac și un joc electronic. Să dea Dumnezeu ca acesta să fie începutul!’, a precizat pentru Ziarul Lumina preotul Iagăru. Între preocupările de frunte ale tinerilor de la Biserica ‘Sfinții Cosma și Damian’ se numără și citirea zilnică a Psaltirii.

Comentarii Facebook


Știri recente