Binecuvântare de lucrări la Tălmaciu

La 70 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din orașul sibian Tălmaciu, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii au binecuvântat lucrările de înfrumusețare efectuate recent la lăcașul de cult amintit, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

La două săptămâni de la sfințirea noii biserici din orașul Tălmaciu, localitate aflată la câțiva kilometri de Sibiu, cei doi arhierei amintiți au poposit din nou în comunitatea de aici și au binecuvântat sărbătoarea Parohiei Tălmaciu I. Lăcașul de cult ocrotit de Sfântul Nicolae a fost sfințit de mitropolitul Nicolae Bălan, la 15 august 1942, după patru ani de trudă din partea comunității tălmăcene pentru a vedea zidită casa Domnului. La 70 de ani de la sfințire, soborul slujitor a înconjurat biserica, a stropit-o cu apă sfințită, iar la interior a fost sfințită catapeteasma recondiționată.

La Sfânta Liturghie oficiată în lăcașul de cult, au participat numeroși credincioși, alături de autoritățile locale, amintind aici pe primarul Constantin Barbu. În soborul de preoți, s-au aflat protopopul de Avrig, părintele Vasile Gafton, fostul paroh de la biserica veche din Tălmaciu, părintele Mircea Crețu, preoții din Tălmaciu, din împrejurimi și de mai departe.

Sfaturile evanghelice

La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotosit iconom stavrofor pe părintele paroh Ilie Gusan, după care PS Episcop Visarion a vorbit credincioșilor despre Evanghelia duminicii, în care ne-a fost prezentată convorbirea Mântuitorului Hristos cu tânărul cel bogat.

„Trebuie să luăm exemplul acestui tânăr din Evanghelie, care a crescut în frica de Dumnezeu și a împlinit poruncile. Așa trebuie să ne creștem copii noștri, în cinstirea lui Dumnezeu și în cinstirea aproapelui. Învățăm din Evanghelia de astăzi că nu trebui să ne lipim sufletul de bogățiile trecătoare, căci acestea, de multe ori pun în primejdie viață noastră”, a subliniat PS Episcop Visarion.

Apoi, IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe credincioșii, preoții și autoritățile locale pentru realizările din comunitate și i-a îndemnat să rămână apropiați de Biserică, așa cum au fost și înaintașii lor. IPS Laurențiu le-a vorbit credincioșilor și despre sfaturile evanghelice pe care unii credincioși le urmează pe calea desăvârșirii.

„Trebuie să înțelegem din Evanghelia de astăzi că există porunca divină, care este absolut obligatorie. Cine nu împlinește poruncile lui Dumnezeu, nu este al Lui și nu primește darul lui Dumnezeu cum se cuvine. Dar există ceva mai presus de aceasta. Unii doresc un plus, dorințe care se numesc sfaturi evanghelice, care nu sunt obligatorii, dar în momentul în care le dorești și le-ai primit, nu mai poți renunța la ele. Voturile monahale sunt exemplu de sfaturi evanghelice”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.

Părintele Mitropolit a oferit, apoi, acte de cinstire Consiliului și Adunării parohiale, precum și primarului și Consiliului local Tălmaciu. De asemenea, Părintele Mitropolit a oferit Crucea Șaguniană părintelui Mădălin Adrian Iscru, un vrednic slujitor al Sfântului Altar din Episcopia Tulcii, în Parohia Luminița, Protopopiatul Babadag.

Părintele paroh Ilie Gusan a mulțumit ierarhilor și preoților slujitori pentru prezența la sărbătoarea parohială, încheiată cu slujba de pomenire a ctitorilor și preoților slujitori trecuți la Domnul.

Comentarii Facebook


Știri recente