Binecuvântare de lucrari la Dumbrăvița, Protopopiatul Bran-Zărnești

La sărbătoarea Sfintei Parascheva, una dintre parohiile ardelene ocrotite de cel mai îndrăgit sfânt al românilor, a fost vizitată de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Biserica din Parohia Dumbrăvița, județul Brașov a fost binecuvântată de ierarh, după ce lăcașul de cult a primit o nouă înfățișare.

Paorhia Dumbrăvița, vechiul sat Țânțari de lângă orașul Codlea, este una dintre cele reprezentative comunități religioase din Țara Bârsei și face parte din Protopopiatul Bran-Zărnești. Dovadă stă și monumentala biserică parohială, zidită acum mai bine de 140 de ani, renovată în mai multe rânduri și reînfrumusețată în acest an. Consiliul Județean Brașov, Primăria, parohia și fii satului s-au solidarizat pentru a face din biserica din Dumbrăvița, cu hramul „Sfântul Nicolae”, un reper spiritual în această parte a județului Brașov. Un alt lucru deosebește comunitatea de alte parohii din Ardeal. În urmă cu câțiva ani, un veșmânt de la racla din Iași cu moaștele Sfintei Parascheva a fost adus aici și așezat în fața icoanei cuvioasei, în care sfânta este reprezentată în haine monahale, lucru rar întâlnit țară, unii afirmând cu fermitate unicitatea icoanei. Evlavia credincioșilor din Dumbrăvița la Sfânta Parascheva a crescut mult din acel moment, dovadă și hramurile din fiecare an, de la 14 octombrie. Mai mult ca oricând, hramul din acest an a fost deosebit și a încununat eforturile comunității din ultimele luni de a înfrumuseța biserica din sat. La binecuvântarea lucrărilor, lăcașul de cult a fost arhiplin, iar PS Episcop Andrei a fost întâmpinat cu alai de călăreți și cu trăsura. Au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de binecuvântare parlamentari, reprezentanți ai autorităților județene, primarul Zachiu Popa, iar din soborul de preoți au făcut parte starețul Mănăstirii „Sfântul Dimitrie” din Sighișoara, arhimandritul Ghelasie Țepeș, protopopul de Bran-Zărnești, pr. Gheorghe Colțea și mai mulți preoți de la parohiile vecine. Răspunsurile liturgice au fost date de câțiva monahi de la mănăstirea amintită.

Sufletul sfintei a fost un pământ bun

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Mihai Todirenchi a fost hirotonit diacon. La final, a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru toți slujitorii de la biserica din Dumbrăvița și pentru toți ctitorii acesteia.

În cuvântul de învățătură, PS Episcop Andrei Făgărășanul i-a felicitat pe toți dumbrăvițenii, a tâlcuit Evanghelia duminicală, în care s-a prezentat Pilda Semănătorului și a evidențiat viața virtuoasă a Sfintei Parascheva, după cum ne informează mitropolia-ardealului.ro.

„Pentru a face o legătură între Evanghelia de astăzi și viața Sfintei Parascheva, spunem că sufletul sfintei a fost un pământ bun, în care s-a sălășluit sămânța, Cuvântul lui Dumnezeu, a încolțit și a rodit prin răbdare”, a spus PS Episcop Andrei.

Părintele paroh Ioan Câmpeanu a mulțumit tuturor binefăcătorilor și a subliniat faptul că mijlocirea Sfintei Parascheva a dus la împlinirea lucrărilor de la biserică. Exteriorul a fost refăcut, catapeteasma a fost reînfrumusețată, iar în Sfântul Altar au fost realizate reparații și s-a înlocuit podeaua cu marmură. Mulțumiri au venit și din partea pr. protopop Gheorghe Colțea, care a subliniat frumoasa colaborare între parohie și autoritățile locale.

Sărbătoarea s-a încheiat cu înconjurarea bisericii și stropirea acesteia cu apă sfințită. S-au citit rugăciuni de binecuvântare, s-au rostit ectenii, iar preoții au purtat racla cu veșmântul de la moaștele Sfintei Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente