Binecuvântare de lucrări în Parohia Tinăud, Episcopia Oradiei

În Duminica a douăzeci și șasea după Rusalii, 22 noiembrie 2009, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, se va afla în vizită pastorală în Parohia Tinăud, din cadrul Protopopiatului Oradea. Cu acest prilej, Preasfinția Sa va oficia slujba de binecuvântare a lucrărilor de restaurare a bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii, informează Episcopia Oradiei.

Localitatea Tinăud se află pe teritoriul străvechiului Voievodat românesc al Borodului, iar biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” este atestată documentar în anul 1500. Domnitorul Constantin Basarab Cârnul al Țării Românești este ctitorul actualei biserici parohiale, care a fost ridicată în anul 1645, pe când Voievodul era în exil în Crișana, în cetatea Șoimi de la Peștiș.

Menționăm că localitatea Peștiș, actualmente comună suburbană a orașului Aleșd, este un străvechi centru istoric bisericesc, politic și cultural românesc din Crișana, aici funcționând vechiul Protopopiat Peștiș. Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei a hotărât, în 10 ianuarie 2008, reactivarea Protopopiatului istoric al Peștișului, cu sediul în Aleșd, iar Consiliul Eparhial al Episcopiei Oradiei, în ședința de lucru din 22 octombrie 2009, a dispus începerea demersurilor necesare în vederea reînființării acestui vechi centru protopopesc, deziderat preconizat a se realiza în anul jubiliar 2010, când Episcopia Oradiei va aniversa 90 de ani de la reînființare.

Comentarii Facebook


Știri recente