Binecuvântare de lucrări în Parohia Ghiorac din Protopopiatului Tinca

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 16 septembrie 2012, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în mijlocul preoților și credincioșilor din cadrul Protopopiatului Tinca, sfințind pictura și noul iconostas al bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Ghiorac, comunitate ortodoxă formată din 240 de familii, și săvârșind Sfânta Liturghie arhierească, a precizat Pr. Călin Popa.

Biserica din localitatea Ghiorac a fost construită în anul 1957 în formă de navă de către de meșterul Turzo Carol din Tinca. Planul și devizul au fost executate de către arhihitectul Iuliu Savu. Între anii 2007-2012, prin purtarea de grijă a părintelui paroh Remus Iga, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului și Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia și jertfelnicia bunilor credincioși, biserica a fost reparată și renovată: s-au executat tencuieli interioare și s-a realizat o nouă pictură în tehnica „fresco”, s-a montat un nou iconostas sculptat în lemn de stejar, s-au montat geamuri și uși noi, s-a revopsit acoperișul, s-au făcut reparații capitale la casa parohială, iar curtea bisericii, casa parohială și cimitirul parohial au fost împrejmuite cu gard.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Sofronie a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat înțelesurile adânc duhovnicești ce se desprind din pericopa evanghelică ce s-a citit, arătând că în cadrul acesteia se vorbește despre „lepădarea de sine, dezbrăcarea de egoismul nostru, de patimile egoiste, de răutățile, de împuținările, de idolul pe care fiecare dintre noi riscă să îl crească înlăuntrul său”. Astfel „lupta cu răul din noi înseamnă răstignirea patimilor egoiste din noi. Așa cum Mântuitorul nostru Iisus Hristos a fost răstignit pe Cruce și chinuit de cei care-L răstigneau, dacă noi vrem să-L urmăm pe El trebuie să ne lepădăm de patimile egoiste, să răstignim pe omul păcătos dinlăuntrul nostru, ca să învieze, să prindă chip Adam cel Nou, Hristos Domnul. Răstignirea omului vechi din noi presupune o cumințenie a vieții noastre, o înlăturare a răutății, o dezbrăcare de egoism, o zdrobire a patimilor egoiste prin crucea pe care acceptăm de bună voie.”

Chiriarhul Oradiei a arătat că „așa cum Mântuitorului Iisus Hristos i-au fost bătute piroane în mâini și în picioare și a fost încununat cu spini și însulițat în coastă, așa și noi, dacă vrem cu adevărat să mergem pe calea Fiului lui Dumnezeu, trebuie să ne pregătim pentru jertfă, pentru durere, pentru suferință pentru că răul nu piere ușor.”

În cadrul slujbei, Părintele paroh Remus Iga a fost hirotesit iconom-stavrofor, pentru întreaga lucrare pastoral-misionară desfășurată în parohie, cât și pentru strădaniile depuse în vederea restaurării și înfrumusețării lăcașului de cult. La final, Preasfințitul Sofronie a înmânat diplome de apreciere pentru activitatea depusă în folosul Bisericii atât membrilor consiliului parohial, cât și domnului primar și membrilor consiliului local.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…