Binecuvântare de hramul Mănăstirii Antim

De sărbătoarea Duminicii Tuturor Sfinților, Mănăstirea Antim din București și-a serbat hramul principal și, cu această ocazie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii ctitorite de Sfântul Ierarh Mucenic Antim Ivireanul.

După cum informează Ziarul Lumina, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au fost și Preasfințiții Episcopi-vicari patriarhali Ciprian Câmpineanul și Varlaam Ploieșteanul și un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele protosinghel Vincențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim, părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, alți slujitori din obștea monahală, preoți și diaconi. La sărbătoarea hramului au participat și numeroși credincioși care sunt atașați de această mănăstire importantă din București.

În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre legătura între Cincizecime, Pogorârea Sfântului Duh și Duminica Tuturor Sfinților care arată rodirea darurilor Sfântului Duh în persoanele umane. ‘Duhul Sfânt cel fără de chip dăltuiește sau modelează chipurile sfinților ca să fie asemenea lui Hristos, de aceea a fost numit de Sfântul Vasile cel Mare ‘Arhitectul Bisericii’, iar de Sfântul Ioan Gură de Aur ‘Plugarul firii noastre omenești’, Cel care cultivă în noi viața lui Hristos și înlătură spinii păcatelor și pregătește terenul vieții noastre duhovnicești ca să aducă roade’, a spus Patriarhul României.

Cetele sfinților au arătat că prezența Duhului Sfânt în om este una discretă și ea poate fi sesizată la nivelul inimii și al minții care a dobândit gândul și mintea lui Hristos. ‘Duhul Sfânt se ascunde în conștiința și în inima fiecărui om. Este Persoana cea mai intimă a Sfintei Treimi în raport cu omul. El nu se arată în fața omului cum s-a arătat Hristos care a fost văzut și pipăit, ci lucrează din interiorul omului, de aceea Mântuitorul spune Apostolilor că El ‘va fi cu voi și în voi’. Această prezență în oameni a Duhului Sfânt este sfințenia care nu poate fi definită conceptual. Ea poate fi simțită, dar nu definită pentru că nu este din lumea aceasta, este însăși prezența lui Dumnezeu în oamenii care-l iubesc pe El’, a mai explicat Preafericirea Sa.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotesit în rangul de arhimandrit pe părintele protosinghel Chiril Lovin de la Mănăstirea Antim, care este și coordonatorul Departamentului Carte de cult, care se ocupă cu diortosirea cărților liturgice și de cult ale Bisericii Ortodoxe Române. ‘Ne bucurăm că această obște are viețuitori harnici și mulți dintre ei au studiat și studiază în continuare, fiindcă avem nevoie de a tipări cărți liturgice aduse la zi în ceea ce privește limba română, limbajul teologic și pentru a păstra tradiția românească într-o formă dinamică. Este o mare bucurie să observăm că Mănăstirea Antim ajută în misiunea Bisericii. În fiecare lună susține Biblioteca Sfântului Sinod prin banii oferiți spre cumpărarea de cărți noi, dar și pentru Radio TRINITAS’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În semn de mulțumire, părintele stareț Vincențiu Oboroceanu a dăruit din partea obștii Mănăstirii Antim Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe un epitrahil arhieresc și un omofor. Patriarhul României a dăruit Mănăstirii Antim ediția nouă a Liturghierului și mai multe cărți de folos liturgic și duhovnicesc, iar credincioșii au primit în semn de binecuvântare și prețuire iconițe cu soborul tuturor sfinților.

Toți credincioșii care au participat la hram au primit și o gustare, fiind distribuite 1.200 de pachete. De asemenea, cu această ocazie a fost prezentată și cartea ‘Revoluțiile Valahiei’, scrisă de Anton Maria Del Chiaro, secretarul domnitorului Constantin Brâncoveanu, apărută la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente