Binecuvântare Arhierească pentru credincioșii din Parohia Curtea, Protopopiatul Făget

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în Duminica a V-a după Sfintele Paști, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar eparhial, a slujit în biserica cu hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din parohia Curtea, de pe raza protopopiatului Făget, după cum informează mitropolia-banatului.ro.

La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească au participat numeroși credincioși ai parohiei împreună cu reprezentanți ai autorităților locale. Din soborul slujitorilor au făcut parte pr. Bujor Păcurar, protopopul Făgetului, ierom. Nectarie Arvai, starețul Mănăstirii Românești și pr. Petrică Barbu, parohul bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohial și grupul coral ” Thephoros” al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu.

În cuvântul se învățătură rostit, Preasfinția Sa a subliniat învățăturile desprinse din pericopa evanghelică duminicală, arătând că toți suntem chemați să ne rugăm Mântuitorului Hristos în Duh și Adevăr pentru dobândirea mântuirii și a Vieții celei Veșnice. După slujbă, ierarhul a vizitat biserica de lemn din sat, cu hramul ” Sfânta Cuvioasă Parascheva”, construită în anul 1794.

Istorica biserică din Curtea este cea mai spațioasă biserică de lemn păstrată în Banat. Lungimea acesteia este de 18,60 m, lățimea de 7,20 m, raza altarului de 5,10 m, înălțimea bolții de 5,20 m, iar înălțimea turnului 9,50 m. Ansamblul pictural ce decorează altarul, iconostasul, bolta naosului, precum și pereții pronaosului, unde pictura este foarte deteriorată, a fost atribuit pictorului lugojan Petru Nicolici. Biserica de lemn din Curtea posedă încă un bogat inventar liturgic, deși o parte, mai ales cărți de cult, a fost trecut în noua biserică, zidită în anul 1937.

Parohia Curtea, din protopopiatul Făget, cuprinde 220 de familii cu 590 de credincioși și este așezată în imediata apropiere a Sfintei Mănăstiri Românești, ctitoria vrednicului de pomenire Patriarh Miron Cristea.

Comentarii Facebook


Știri recente