Binecuvântare arhierească la Rohani, Episcopia Oradiei

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat duminică, 28 noiembrie, în vizită pastorală în mijlocul preoților și credincioșilor din cadrul Protopopiatului Tinca, săvârșind sfințirea noului iconostas și Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Parohia Rohani, comunitate ortodoxă formată din 60 de familii.

Biserica parohială din Rohani a fost zidită în anul 1912 sub păstorirea preotului Zaharia Moga senior, fiind susținut și ajutat îndeaproape de fiul său, Zaharia Moga junior, care era preot la Diosig, județul Bihor, și, în același timp, ocupa funcția de consilier în cadrul Consistoriului din Oradea, după cum ne-a precizat părintele paroh Radu Marian. Hramul bisericii a fost preluat de la vechea biserică din lemn a rohănenilor, despre care se știe că, la 1905, se afla într-o stare jalnică, părintele Zaharia Moga notând în cronica bisericească a parohiei că ‘oricând poate să cadă în cap la oameni’. Astfel, s-au făcut demersurile necesare pentru zidirea unei noi biserici.

Biserica a fost zidită de meșterul zidar de naționalitate italiană Gheorghe Sochiati din Ginta, sat vecin cu Rohani, o contribuție majoră având și epitropul Mihai Fărcuț, tot din Ginta, care a donat cărămida din peretele dinspre miazănoapte, drept care în biserică până azi se poate vedea în naos o tablă comemorativă.

Cărămida pentru biserică a fost făcută în satul bihorean Mociar la Gară unde exista cărămidărie. Credincioșii au contribuit major cu forța de muncă și cu carele pentru a aduce materialele necesare. Cel care a coordonat lucrările pentru zidirea bisericii a fost Zaharia Moga junior, lucru dedus din corespondența parohială ținută între el și tatăl său ce se păstrează în arhiva parohiei.

Noul iconostas a fost sfințit

Vechiul iconostas al bisericii a avut icoane pictate la Arad, ele putând fi văzute și azi, pe verso, la noul iconostas. Biserica din Rohani nu a fost împodobită niciodată cu pictură, fiind doar zugrăvită și având diferite icoane. De la vechea biserică din lemn s-a adus clopotul cel mic care datează de la 1767, potrivit inscripției ce se află pe acesta. Clopotul cel mare a fost făcut la Arad, în 1929, prin contribuția credincioșilor. Când s-a zidit biserica, în 1912, Parohia Rohani număra 460 de credincioși, ceea ce explică de ce biserica este atât de mare. Azi, datorită îmbătrânirii locuitorilor și migrației tinerilor la orașe, parohia numără doar 92 de credincioși.

Ierarhul Oradiei a fost întâmpinat la Rohani cu mare cinste, în sunetul clopotelor, de un frumos sobor de preoți și diaconi, bărbați cu prapuri și mulțime impresionantă de credincioși, mulți dintre ei îmbrăcați în frumoase straie populare, veniți cu mic, cu mare, pentru a participa la eveniment. Sărbătoarea a debutat cu slujba de sfințire a noului iconostas al bisericii.

‘Să lăsăm toată povara lumii afară’

În cadrul Sfintei Liturghii ce a urmat, Preasfințitul Sofronie a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat înțelesurile adânc duhovnicești ce se desprind din pericopa evanghelică ce s-a citit: ‘Viața cea veșnică se moștenește începând cu acest prim îndreptar, cu acest prim cod de legi: cele zece porunci. Este doar un prim îndreptar, pentru că Dumnezeu nu se oprește aici, nu ajunge atât. Cu asta se începe, dar sufletul care vrea să moștenească viața cea veșnică nu se oprește la cele zece porunci. Dumnezeu, pentru ca să ne primească în Împărăția cerurilor, așteaptă de la noi nu numai împlinirea poruncilor, ci ne vrea cu totul, cu tot ceea ce noi suntem, întreaga noastră ființă’.

În continuare, Preasfințitul Sofronie a arătat că ‘omul care se roagă, creștinul cu adevărat ortodox, nu prin declarație, ci prin practică, este acela care tot ce are întoarce lui Dumnezeu cu mulțumire, mulțumindu-i pentru tot și pentru toate, și oferindu-se pe sine însuși ca pe o jertfă bineplăcută lui Dumnezeu: ‘Ale Tale dintru ale Tale, Ție Îți aducem de toate și pentru toate”.

Astfel, după cum a arătat PS Sofronie, ‘în Împărăția cerurilor nu putem intra cu grijile noastre de pe pământ, cu avuțiile pieritoare, pentru că în Împărăția cerurilor nu funcționează astfel de legi. Pentru a intra în Împărăție, care este o împărăție duhovnicească, nu materială, trebuie să lăsăm toată povara lumii afară, în afara Bisericii, în afara ființei noastre bisericești, adică ființa chemată a fi în Împărăția cerurilor. Să lăsăm toate grijile, toate bogățiile, tot ce e inutil în viața noastră, pentru ca să ne umplem de slava lui Dumnezeu’.

Rodnică activitate în Parohia Rohani

În cadrul slujbei, PS Sofronie a hirotonit întru preot pe pr. diacon Radu Petru Crișan pe seama Bisericii ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Parohia Oșand, Protopopiatul Tinca, și a hirotesit pe părintele paroh Radu Marian întru iconom stavrofor, atât pentru rodnica lucrare pastoral-misionară și catehetică desfășurată în parohie, cât și pentru strădaniile depuse în vederea înfrumusețării lăcașului de cult. În Parohia Rohani se desfășoară, cu mult succes, proiectul catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’, părintele paroh organizând numeroase activități cu copiii și tinerii.

Pr. Vasile Popa, protopopul Tincăi, a adresat, în numele credincioșilor Parohiei Rohani, dar și al preoților din Protopopiatul Tinca, un cuvânt de bun venit chiriarhului Oradiei.

Pr. Radu Marian, parohul Rohaniului, în cuvântul său, a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul și toate darurile pe care cu îmbelșugare le-a revărsat peste această comunitate de buni creștini. Apoi i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru osteneală și prezență, pentru distincția acordată, subliniind faptul că ea este simbol al vredniciei tuturor credincioșilor pe care îi păstorește.

În final, ierarhul Oradiei l-a felicitat pe părintele paroh pentru frumoasa activitate pe care o desfășoară în cadrul proiectului ‘Hristos împărtășit copiilor’, dar și pentru eforturile depuse de-a lungul timpului pentru păstrarea valorilor tradiționale din această parte a Bihorului.

Expoziție foto-documentară

După săvârșirea Sfintei Liturghii a avut loc, în clădirea vechii școli a satului, vernisajul expoziției foto-documentare ce prezintă istoria Parohiei Rohani, preoții care au păstorit aici, evenimentele mai deosebite petrecute de-a lungul vremii și activitățile din ultimii ani în cadrul proiectului ‘Hristos împărtășit copiilor’, ce a cuprins și proiecții video. A urmat un program de colinde tradiționale strămoșești, oferit de ceata de colindători a satului, condusă de părintele paroh. Toți cei prezenți au fost invitați să guste din bucatele tradiționale pregătite de socăcițele satului, sarmale de post, cozonaci de post și vin fiert, agapa frățească încheind frumoasa sărbătoare din parohia bihoreană.

Comentarii Facebook


Știri recente