Binecuvântare arhierească la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău

Demisolul Catedralei ‘Înălțarea Domnului’ din Bacău a fost neîncăpător pentru numărul impresionant de credincioși care au ținut să participe duminică, 12 februarie 2012, la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina.

În Duminica a doua a Triodului, cu toate că vremea a fost una potrivnică, creștinii băcăuani au dovedit încă o dată spiritualitatea pe care au învățat-o și și-au însușit-o de-a lungul anilor, fiind participanți activi la cea mai importantă slujbă religioasă din cadrul cultului ortodox. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură având în centru pericopa Evangheliei din această zi, respectiv pilda fiului risipitor. Preasfinția Sa a arătat cât de mare este puterea duhovnicească a pocăinței, ca putere vindecătoare de boala păcatului și de refacere a comuniunii omului cu Dumnezeu și cu semenii. Totodată, profund cunoscător al valorilor spiritualității ortodoxe românești, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a reliefat faptul că părintele din Evanghelie este și chipul duhovnicului sau al părintelui duhovnicesc, care devine vindecător de suflete prin faptul că păcatul este o boală a sufletului și duhovnicul este un doctor duhovnicesc care știe cum să vindece rănile pe care le lasă în viața omului păcatul. De asemenea, în contextul evenimentelor dificile pe care le străbate societatea românească, din cauza dificultăților materiale și, mai nou, a vremii potrivnice, Preasfinția Sa a făcut un apel la comuniunea între semeni, la implicarea credincioșilor în ajutorarea celor aflați în suferință în aceste zile, sugerându-le tuturor să înalțe rugăciuni către Bunul Dumnezeu ca această zăpadă să devină o binecuvântare pentru pământul până mai ieri însetat de apă, și nu un motiv de disperare pentru eventualele necazuri ce pot apărea. Totodată, în cuvântul său de învățătură, Preasfinția Sa a amintit credincioșilor că ‘pentru noi, 2012 este anul milei Domnului, adică o perioadă de timp oferită de Dumnezeu pentru mântuirea noastră, este un an care se adaugă liniștit și sigur la șirul anilor ce l-au precedat și va fi, la rândul său, urmat de alți ani pe care Dumnezeu, în marea Lui milostivire, îi va oferi timpului curgător’.

Edificiu impunător în inima Bacăului

Slujba religioasă din duminica a doua a Triodului s-a înscris în șirul binecuvântat al Sfintelor Liturghii pe care PS Ioachim Băcăuanul le-a oficiat în Catedrala ‘Înălțarea Domnului’ din municipiul Bacău, lăcaș de cult și închinare aflat în construcție, una dintre cele mai mari construite vreodată în această zonă a Europei. Catedrala ortodoxă din Bacău este construită într-un stil ce cuprinde elemente specifice arhitecturii bizantine și arhitecturii ștefaniene. Cupola din naos are o deschidere de 24 de metri, adică mai bine de jumătate din cea a Sfintei Sofia din Constantinopol, a cărei cupola are 40 de metri. Catedrala are 18 clopote, toate fabricate la Innsbruk, fiind sfințite pe 29 iunie 2007. Acestea au greutatea între 30 de kilograme și 4,5 tone. Din cele 18 clopote, 13 sunt concepute în formă specială și sunt sincronizate de computere, putând să dea mai multe melodii specifice anumitor momente din timpul anului bisericesc, iar restul de cinci sunt clopote clasice. Crucile pentru Catedrala din Bacău au fost sfințite pe 7 septembrie 2008. Ele au fost realizate din inox cu unele elemente aurite. Crucea principală are 7 metri înălțime, o deschidere a brațelor laterale de 4,20 metri și o greutate de aproape 2 tone.

Comentarii Facebook


Știri recente