Binecuvântare arhierească la Căminul Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

În a treia zi de Paști, IPS Pimen a slujit Sfânta Liturghie în paraclisul Căminului ‘Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava’. Bătrânii așezământului au avut bucuria de a participa, alături de Înalt Preasfinția Sa, atât la momentul liturgic, cât și la agapa frățească, informează „Ziarul Lumina”. Căminul a fost înființat acum 17 ani, fiind situat în apropierea orașului Suceava.

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit marți, 17 aprilie, Sfânta Liturghie la Căminul de Bătrâni ‘Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava’. Înalt Preasfinția Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a făcut referire la călătoria pe care ucenicii Mântuitorului, Luca și Cleopa, au făcut-o spre Emaus, despre care s-a relatat în Evanghelia citită în această zi. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a remarcat că pe Dumnezeu ‘Îl înțelegem în primul rând prin harul Sfântului Duh’.

La finalul slujbei, ierarhul locului i-a vizitat pe bătrânii imobilizați la pat, care nu au putut participa la Liturghia din a treia zi de Paști. A urmat agapa frățească la care au participat, alături de Înalt Preasfinția Sa, soborul de preoți și persoanele adăpostite în așezământ. Căminul ‘Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava’ a fost înființat în anul 1995 la inițiativa Înalt Preasfințitului Pimen, având pe atunci 80 de beneficiari. În anii ce au urmat numărul lor a scăzut, după ce în Eparhia Sucevei și Rădăuților au fost înființate mai multe cămine de bătrâni. În prezent, căminul, aflat în apropierea Cetății de Scaun, la un kilometru de Centrul eparhial Suceava, are 30 de bătrâni, care sunt îngrijiți de monahii și de surori.

Complexul cuprinde un dispensar medical în cadrul căruia se oferă îngrijire de către o monahie. Pe lângă îngrijirea medicală, oamenii primesc asistență religioasă, fiind oficiată Taina Sfântului Maslu. În corpul de clădire al căminului a fost ridicat un paraclis pentru oficierea sfintelor slujbe. Sfânta Liturghie se slujește în fiecare zi în cursul unei săptămâni, cele șapte Laude fiind săvârșite după programul mănăstiresc. Bătrânii care se pot deplasa participă permanent la rânduielile bisericești. În apropierea căminului funcționează o gospodărie, unde se cresc animale. Astfel, este asigurată o parte din hrană pentru persoanele din mai multe așăzăminte de ocrotire socială ale eparhiei. ‘IPS Pimen supraveghează aproape în fiecare zi bunul mers al căminului, implicându-se atât în activitățile duhovnicești, cât și în cele gospodărești. Implicarea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților este de o mare importanță pentru că pune suflet în ceea ce privește slujirea aproapelui’, a spus protos. Benedict Mihalescu, administratorul Căminului ‘Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava’.

Comentarii Facebook


Știri recente