Binecuvântare arhierească în parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena – Poitiers

În paraclisul parohiei ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Poitiers din Iași a fost săvârșită duminică, 15 ianuarie 2012, Sfânta Liturghie de către IPS Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova. Biserica acestei parohii se află în construcție din anul 2006. În ultimii doi ani au fost intensificate activitățile catehetice cu tinerii și copiii.

Credincioșii din parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Poitiers din Iași, care aparține de Protopopiatul Iași 2, au participat ieri la Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Slujba a fost săvârșită în paraclisul parohiei, aflat lângă Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Poitiers. După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile pericopei citite în Duminica a 29-a după Rusalii, în care se relatează vindecarea celor zece leproși. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a amintit că dacă iadul poate fi definit ca o stare de nemulțumire continuă, raiul se arată în inima celui care este mulțumit de tot ceea ce are. ‘Starea de mulțumire față de Dumnezeu constituie sălășluirea împărăției cerurilor în sufletul omului. Suferința și problemele vieții îi țin pe oameni împreună, iar bunăstarea îi separă. Când erau cuprinși de lepră, cei zece leproși stăteau împreună. De îndată ce s-au vindecat, ei s-au despărțit’, a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan, care i-a îndemnat pe credincioși să aibă ‘inimă mulțumitoare’ către Dumnezeu și către aproapele. Mai mulți enoriași din parohie au primit la momentul împărtășirii Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În cadrul slujbei au fost citite rugăciuni pentru ploaie, dar și rugăciuni pentru binefacerile primite de la Dumnezeu.

Intensificarea activităților catehetice

Părintele Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, a remarcat la final că slujba Sfintei Liturghii oficiată ieri în paraclisul parohiei ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Poitiers reprezintă o mulțumire adusă lui Dumnezeu și o recunoștință față de vrednicul de pomenire preot Petru Însurățelu, cel care a coordonat lucrările la noua biserică a parohiei până în vara anului 2009, când a plecat la Domnul. În același timp, pr. protopop Vilie Doroșincă a apreciat activitatea pastoral-misionară a părintelui paroh Grigore Roșcan. A urmat cuvântul părintelui paroh Grigore Roșcan care și-a exprimat, în numele credincioșilor, bucuria pentru faptul că Înalt Preasfințitul Teofan a oficiat Sfânta Liturghie. ‘În urmă cu doi ani am fost instalat paroh în această parohie. Ne-am străduit, pe cât ne-a fost cu putință și cât Dumnezeu ne-a învrednicit, să ducem mai departe ceea ce enoriașii, alături de părintele Petru Însurățelu, au purces să ridice pe acest loc. Ne-am străduit să clădim biserici în sufletele credincioșilor noștri. Cu ajutorul lui Dumnezeu au fost continuate lucrările la biserica parohială. În vara anului trecut au fost turnate bolțile sfântului lăcaș, fiind ridicată o parte din turla principală. Fondurile au provenit doar din donații benevole de la credincioșii din parohie. În același timp s-au derulat activități cu tinerii și copiii în Centrul socio-cultural ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ al parohiei’, a amintit pr. paroh Grigore Roșcan. IPS Teofan, alături de soborul de preoți și diaconi, a oficiat un Trisaghion la mormântul vrednicului de pomenire preot Petru Însurățelu, aflat lângă Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’.

Comentarii Facebook


Știri recente