Binecuvântare arhierească în parohia Brănișteni din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Toate suflarea satului Brănișteni, tineri și vârstnici, a participat astăzi, 12 mai, la slujba punerii pietrei de temelie pentru Biserica cu hramurile ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ și ‘Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi’ din parohia Brănișteni, Protopopiatul Roman, informează părintele Constantin Gherasim. Cu acest prilej, a fost adusă de la Catedrala arhiepiscopală din Roman, și racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Teodosie de la Brazi.

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, s-a aflat ieri în mijlocul enoriașilor din parohia Brănișteni, Protopopiatul Roman. Parohia a fost înființată luna trecută, în urma divizării parohiei Miron Costin, aceasta datorită faptului că mulți credincioși erau nevoiți să parcurgă câțiva kilometri până la biserica parohială, lucru dificil, în mod special pentru bătrânii din zonă.

Astfel, de la 1 aprilie 2011, din încredințarea PS Episcop Ioachim Băcăuanul, a fost numit paroh la Brănișteni, tânărul preot Teodor Terinte, cu scopul de a construi un lăcaș de rugăciune și a răspunde nevoilor pastoral-misionar ale acestei comunități. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a pus piatra de temelie pentru Biserica cu hramurile ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ și ‘Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi’, care va fi ridicată în această localitate. Pentru a marca acest moment deosebit, Preasfinția Sa a adus o părticică din moaștele unuia din ocrotitori. Din soborul de preoți și diaconi, care au slujit la acest moment deosebit, au făcut parte părinți consilieri și inspectori de la Centrul eparhial Roman, precum și preoți de la parohiile învecinate. Moment istoric după patru secole.

Momentul spiritual din parohia Brănișteni a constituit o adevărat filă de istorie pentru comunitatea din această zonă a eparhiei, mai ales că, ultima sfințire a unui lăcaș de cult în zonă a avut loc în urmă cu aproape patru secole.

‘Consider că am binecuvântat această comunitate, care scrie astăzi prima pagină de istorie a acestui edificiu pe care îl aveți deocamdată în sufletele voastre. Ceea ce vom oficia aici, este o slujbă rară, mai ales pentru o comunitate ca aceasta. În această zonă există o biserică din anul 1520. Am putea spune că de atunci, din veacul al XVI-lea nu s-a mai consumat un eveniment istoric ca cel pe care îl săvârșim aici. Era o datorie sacră pentru noi, acum, în mileniul al III-lea, să punem piatra de temelie a unui lăcaș de închinare, care să se adauge ca o prelungire a celuilalt lăcaș istoric din zonă, care s-a restaurat prin grija voastră a credincioșilor de aici, sub coordonare preotului Agafiței. Astăzi văzându-vă atât de mulți am înțeles încă o dată cât de mult ați dorit să aveți o biserică nouă’, a declarat PS Episcop Ioachim Băcăuanul.

Prin cuvintele sale, PS Sa a fost în asentimentul tuturor credincioșilor din acest sat, care au mărturisit că au nevoie de o biserică, mai ales că mulți dintre ei trebuiau să parcurgă o distanță mare până la biserica parohiei Miron Costin, fapt dificil, mai ales pentru cei bătrâni. Cel de-al doilea hram al parohiei Brănișteni, Sfântul Teodosie de la Brazi, constituie un motiv pentru creștinii din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului de a cunoaște mai bine pe sfinții ierarhi care au păstorit pe scaunul vlădicesc de la Roman și de a-i cinsti ca pe vrednici mărturisitori ai dreptei credințe în Hristos’, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Comentarii Facebook


Știri recente