Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant este omagiat si in cetatea Brasovului.

La Brasov au inceput manifestarile dedicate implinirii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant. Intr-un foarte generos spatiu, Muzeul Judetean de Istorie gazduieste o expozitie care prezinta legaturile ‘marelui Stefan’, asa cum il numea in anul 1531 regele Sigismund I al Poloniei, cu cetatea Brasovului. Expozitia, prin ineditul si spiritul stiintific al ordonarii exponatelor, va avea ecoul cuvenit , mai ales ca la Brasov a inceput sezonul turistic estival, iar muzeul este vizitat de turisti autohtoni si straini.

Expozitia beneficiaza de o serie de documente inedite ferite de lumina zilei. Pentru prima oara a fost prezentat documentul prin care Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant acorda privilegii negustorilor din Brasov si Tara Barsei, document prin care fixa foarte clar vama ce urma sa fie platita la Suceava.

De asemenea, tot in premiera, a fost prezentat ‘salvconductul’ acordat negustorilor din Brasov privind libertatea comertului in Moldova si interdictia de sechestrare a bunurilor lor.

In depozitele Directiei Judetene Brasov a Arhivelor Nationale se afla 33 de documente originale referitoare la domnia lui Stefan cel Mare, documente in limbile slava, latina si germana dintre care doar trei au putut fi expuse. Atat specialistii de la arhive,cat si cei de la Muzeu aduc drept argument faptul ca inca nu se poate asigura o protectie corespunzatoare a unor documente de o asemenea valoare pentru istoria nationala. In astfel de conditii, expozitia este dominata de reproduceri, fapt ce scade valoarea estetica si chiar istorica a exponatelor. Nu se pot vedea splendidele sigilii ale vremii si nici nu se observa filigranele hartiei pe care au fost redactate documentele.

Totodata, numismaticii brasoveni s-au facut remarcati prin expunerea unor piese de mare valoare istorica: medalii batute in anul 1904 cand s-au comemorat 400 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant. De un real interes sunt si medaliile care marcheaza cultul poetului mihail Eminescu pentru Stefan cel mare, cum ar fi o medalie din tombac de la centenarul mortii poetului nepereche, medalie care are pe revers Manastirea Putna ctitorita de marele domnitor al Moldovei. De asemenea, este expusa o piesa foarte interesanta: o placheta batuta de Episcopia Alexandriei si Teleormanului care il reprezinta pe Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant in ipostazele de sfant si luptator al crestinatatii.

Comentarii Facebook


Știri recente