Bilanțul centrelor social-medicale ale Episcopiei Aradului, Ienopolei, Hălmagiului și Hunedoarei

Dispensarul medical Sf. M. Mc Pantelimon – Zimbru

În urma inundațiilor din anul 2000, Patriarhia Română a inițiat o campanie de ajutorare a victimelor cu produse de strictă necesitate. Pentru a rămâne și un lucru mult mai concret s-a hotărât, ca pe lângă ajutoarele oferite sinistraților, să se amenajeze o instituție socială într-o localitate care a avut de suferit de pe urma inundațiilor și în care nu a existat niciodată o asemenea unitate. Așa s-a ajuns ca locuitorii din Zimbru, Valea Mare, Dulcele și Brusturescu din apropierea localității Gurahonț din județul Arad să aibă, pentru prima dată în istorie, un dispensar – Dispensarul medical Sf. M. Mc Pantelimon – Zimbru, pe cheltuiala Patriarhiei Române, și o autosanitară, achiziționată prin bunăvoința Alpha Bank.

Sfințirea și darea în folosință a avut loc în data de 17 martie 2003, la pomenirea Cuviosului Alexie, Omul lui Dumnezeu, după săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal și de Preasfințitul Părinte Episcop Dr. Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, Ienopolei, Hălmagiului și Hunedoarei, alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezența locuitorilor celor 4 sate.

În cei șase ani de funcționare a Dispensarului, asistența medicală și tratamentele gratuite au fost asigurate de Doamna Dr. Halic Ana din Gurahonț și de Doamna preoteasă Lușcă Adina, asistent medical, beneficiarii aducând mulțumiri tuturor celor care s-au îngrijit în acest răstimp ca sănătatea lor să fie asigurată în cele mai bune condiții.

Dispensarul medical Sf. Cosma și Damian – Arad

Urmare solicitărilor tot mai frecvente primite la Centrul Eparhial din partea persoanelor defavorizate pentru consultații, tratamente medicale și medicamente, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Dr. Timotei Seviciu s-a amenajat și s-a dat în folosință Dispensarul medical Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian, la slujba de sfințire din data de 18 martie 2003 fiind prezent, alături de Ierarhul locului și Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal.

De-a lungul a 5 ani serviciile medicale au fost asigurate, în regim de voluntariat, de cadrele medicale de la Școala Postliceală Christiana din Arad. Din luna februarie a anului 2008 asistența medicală a fost preluată de D-l Dr.Dan Țărean. În urma Acordului de Parteneriat cu CMI Dan Țărean, pe lângă consultațiile și tratamentele efectuate s-a extins aria de servicii oferite, asistații beneficiind de gratuitate pentru ecografie, laserterapie, EKG în cadrul Dispensarului medical-social al Episcopiei. Unitatea sanitară se găsește în Arad pe str. Episcopiei, nr. 43.

Serviciul Social Filantropic al Episcopiei Aradului, Ienopolei, Hălmagiului și Hunedoarei

Comentarii Facebook


Știri recente