Bilanț pentru 2011 în Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Reședința episcopală din Baia Mare a găzduit marți, 24 ianuarie, ședința Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, sub președinția Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Justinian. Sfânta Liturghie, săvârșită în Paraclisul episcopal de către Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al episcopei Maramureșului și Sătmarului, a fost urmată de slujba de Te Deum, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Întrunirea membrilor Adunării Eparhiale pe comisii a continuat cu lucrările anuale ale Adunării Eparhiale. Au fost prezentate: raportul Comisiei administrativ-bisericești, aspecte financiare ale activității din eparhie, activitatea culturală, activitatea misionar-socială a clerului, rapoartele inspecțiilor, viața monahală și alte activități care au avut loc în 2011.

De asemenea, s-a prezentat stadiul lucrărilor pentru Catedrala episcopală și alte lăcașuri de cult și case parohiale aflate în construcție. Au fost amintite lucrările de restaurare-consolidare încheiate pentru șapte biserici monument istoric și continuarea acestora în cazul a cinci biserici-monument, valoarea tuturor lucrărilor de restaurare depășind suma de 3.000.000 de lei.

Activități sociale și culturale

Anul 2011 a fost unul important din viața ierarhilor episcopiei, IPS Arhiepiscop Justinian a împlinit venerabila vârstă de 90 de ani, fiindu-i conferită ‘Steaua României’ în grad de cavaler de către Președinția României, iar PS Iustin Sigheteanul a împlinit 50 de ani, moment la care a dobândit și titlul de doctor în teologie. La propunerea PS Iustin Sigheteanul s-a organizat simpozionul ‘620 de ani de la atestarea documentară a vieții bisericești organizate în Maramureș’, referatele prezentate fiind publicate în revista eparhială ‘Ortodoxia maramureșeană’. Au fost amintite și celelalte manifestări cultural-bisericești organizate, printre care cele dedicate Anului omagial al Tainei Sfântului Botez și al Tainei Cununiei.

În plan social, s-au înființat 10 organizații nonguvernamentale pentru acțiuni social-filantropice, s-a inaugurat biblioteca din incinta Penitenciarului Satu Mare, cu sprijinul Bibliotecii județene ‘Petre Dulfu’, peste 3.000 de persoane au beneficiat de ajutoare consistente în alimente și îmbrăcăminte și peste 100 de persoane cu boli incurabile au primit ajutoare bănești pentru tratamente.

Biroul pentru catehizarea tineretului a continuat derularea proiectelor ‘Hristos împărtășit copiilor’, cu participarea a 231 de parohii, cu 4.126 de copii implicați în activități, și ‘Alege școala!’, cu 180 de parohii și 1.820 de copii înscriși. S-a editat revista ‘Tinerii în Biserică’ și s-au organizat tabere de vară pentru elevi.

Comentarii Facebook


Știri recente