Bilanț al Sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Sectorul Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oferit anul trecut ajutoare financiare, materiale, în medicamente în valoare de 3.822.456 de lei, față de 2.967.193 de lei, în anul 2007. Pentru sinistrați a fost contabilizată, din donațiile în bani, suma de 739.890 de lei, la aceasta adăugându-se articole de îmbrăcăminte și mobilier. La fondul Filantropia s-au colectat 321.186 de lei de la protoierii (față de 110.799 de lei în anul 2007), din care sunt acordate ajutoare materiale persoanelor asistate de birourile sociale și se susțin programe ale Sectorului Social-Filantropic.

În 2008, au fost organizate șase colecte pentru intervenții chirurgicale în străinătate, în urmă cărora a fost strânsă suma de 87.094 de lei. De asemenea, pentru victimele accidentului de muncă de la Mina Petrila, Județul Hunedoara, s-a colectat suma de 110.000 de lei.

Sectorul Social derulează 25 de programe sociale: Cantina Socială „Casa Barnabas”, Cabinetul medical „Sfântul Alexandru”, Cabinetul stomatologic „Sfântul Pantelimon”, Centrul medico-farmaceutic „Vasiliada”, Librăria „Vasiliada”, Căminul pentru persoane vârstnice „Pasărea”, Atelierul de icoane pe sticlă „Pârvu Mutu”, Biblioteca „Multimedia”, Căminul pentru bătrâni „Christiana”, Centrul de zi „Sfântul Nicolae” – Chiajna, Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, Programul de promovare a voluntariatului și de pregătire profesională a studenților, Programul „Hrană la domiciliu”, Programul „Grădinița – O lume mai bună”, Programul comunitar de prevenire „Violența poate fi evitată”, Cercul de comunicare multiculturală pentru persoane refugiate, Asociația „Sfântul Nectarie Taumaturgul”, Programul de ajutor alimentar „Sfântul Mina”, Programul „Burse pentru elevi”, Programul „Și ei sunt chipul lui Dumnezeu”, Programul de ajutor în caz de urgență, Programul „Să învățăm”, Cercul de pictură „Sfântul Nectarie”, Programul „Un zâmbet de copil” și Programul de ajutor alimentar și farmaceutic „Sorin Voicu”.

În cadrul Inspectoratului de Asistență Socială în care își desfășoară activitatea părintele inspector Nicolae Fieraru, parohiile au derulat 173 de programe, față de 132 de programe în anul 2007.

Pe lângă toate aceste programe existente au fost inițiate 3 programe noi de către Sectorul Social (Programul de promovare a voluntariatului și de pregătire profesională a studenților, Programul comunitar de prevenire „Violența poate fi evitată” și Cercul de comunicare multiculturală pentru persoane refugiate) și 40 de programe de către parohii, dintre care 5 centre educaționale, 14 programe alimentare pentru 794 de beneficiari, 3 case protejate pentru 15 beneficiari și 18 programe de burse și ajutoare financiare periodice.

A fost încheiat un parteneriat între Asociația „Sfântul Nectarie Taumaturgul” a Arhiepiscopiei Bucureștilor și DGAS a Primăriei Capitalei, care a angajat patru dintre membrii asociației, derulând în parteneriat programe de adicții.

De asemenea, în cursul anului 2008 au continuat lucrările de construcție a unor biserici, de pictură, de amenajare a capelelor existente și s-a avut în vedere chiar proiectarea, ridicarea și amenajarea altora noi.

Tot în anul 2008 au fost întocmite și adunate monografii și pliante pentru altarele de slujire din cadrul sectorului, material ce va fi finalizat și publicat în cursul acestui an.

Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, Secția de Asistență Religioasă a Sectorului Social Filantropic a organizat, în colaborare cu parohia „Buna Vestire” – Belu, cu Palatul Copiilor și cu un cor al Grupului Școlar Industrial „Grigore Cerchez”, cinci acțiuni la centrele de copii din sectoarele 4 și 5 din Capitală, una la o școală din sectorul 4 și una la Centrul de Îngrijire a persoanelor vârstnice nr.5, Vitan. Au fost duse pachete, cărți de rugăciune, cărți pentru copii, haine și alimente, iar elevii au mișcat inimile ascultătorilor prin colindele ce le-au interpretat.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, toate aceste acțiuni au fost mediatizate prin intermediul emisiunilor Trinitas TV și Radio Trinitas, iar începând cu 1 iulie 2008, părintele iconom stavrofor Horia-Nicolae Prioteasa a fost numit coordonator pentru preoții de spitale din București.

S-au organizat trei sesiuni ale Cercului Pastoral al Preoților de spitale din București. Referatele conferențiarilor și concluziile acestora vor fi publicate și se va realiza și un site.

Menționăm că în cadrul Sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor își desfășoară activitatea Inspectoratele de Asistență Socială și Religioasă, 10 angajați, conduși de preot consilier Cornel Ilie. Întreaga activitate a sectorului se află sub oblăduirea Preasfințitului Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 35/ 13 februarie 2009)

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…