În anul 2008, în cadrul Sectorului Exarhat Cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-au întocmit istoricul mănăstirilor și schiturilor, monografii, minimonografii și pliante pentru unele lăcașuri de cult ale eparhiei. La mănăstirile noi a început organizarea bibliotecilor. Promovarea și cultivarea valorilor spirituale și patrimoniale din așezămintele monahale ale Arhiepiscopiei Bucureștilor s-a realizat prin prezentarea diferitelor mănăstiri și schituri ale Arhiepiscopiei Bucureștilor la diverse emisiuni ale TV Trinitas sau Radio Trinitas.
Pentru muzeele și bibliotecile din mănăstiri s-a vizat asigurarea securității obiectelor de patrimoniu, iar în cazul bibliotecilor s-au asigurat condiții optime pentru depozitul de carte. La mănăstirile noi, unde bibliotecile nu sunt bine organizate, s-a început organizarea acestora; ele cuprind pentru început cărțile de căpătâi ale Bisericii, iar în preajma bibliotecilor se dezvoltă o mică sală de lectură pentru pelerinii care doresc să cerceteze cărți în timpul șederii lor în mănăstirea respectivă.
La mănăstirile istorice unde deja sunt funcționale astfel de biblioteci ele vor fi actualizate cu publicații noi, care să oglindească starea actuală a Bisericii Ortodoxe Române, activitățile ei, preocupările din școlile teologice, iar pentru aceasta mănăstirile sunt abonate la revistele teologice ale Patriarhiei Române, la „Ziarul Lumina”, precum și la alte publicații creștine.
Evenimente deosebite care au marcat viața unor mănăstiri și schituri din Arhiepiscopia Bucureștilor în 2008 au fost și cele legate de vizita Preafericitului Părinte Daniel, la unele așezăminte monahale din eparhie: Mănăstirile Sinaia, Caraiman, Ghighiu, Suzana, Țigănești, Samurcășești-Ciorogârla, Cheia, Ianculești, Zamfira, Schitul „Sf. Ana”. Amintim aici și participarea Preasfințitului Varsanufie Prahoveanul la hramurile Mănăstirilor Stavropoleos, Ghighiu, Cheia și Pisiota.
Promovarea și cultivarea valorilor spirituale și patrimoniale din așezămintele monahale ale Arhiepiscopiei Bucureștilor s-a realizat prin prezentarea diferitelor mănăstiri și schituri ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, la diverse emisiuni ale TV Trinitas sau Radio Trinitas, precum și publicarea a numeroase articole în „Ziarul Lumina”, în care s-a urmărit evidențierea vieții duhovnicești și culturale din mănăstirile și schiturile respective. În același scop, multe mănăstiri, ca Antim, Stavropoleos, Radu Vodă, Samurcășești, Snagov, Darvari și Schitul „Sf. Ana” – Cota 1.400, au realizat pliante, monografii și albume în care au evidențiat istoricul așezămintelor, ctitorii, dar și frumusețile arhitecturale și picturale ale respectivelor mănăstiri.
Părintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural și mare ecleziarh al Catedralei patriarhale, a fost delegat în cursul anului 2008 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la diferite hramuri, slujbe de pomenire sau la înmormântarea unor cunoscuți viețuitori din Arhiepiscopie, fiind evidențiate personalitățile acestor monahi, dar și îndemnul de a le urma pilda vieții și trăirii lor, precum și necesitatea de a întocmi monografii și volume omagiale despre viața, învățăturile și lucrarea lor în Biserică.
Preafericirea Sa și-a arătat prețuirea pentru mulți clerici monahi din Arhiepiscopia Bucureștilor, stareți și starețe din eparhie, prin acordarea unor distincții, ca semn de recunoaștere a slujirii acestora cu devotament și responsabilitate în Biserica Mântuitorului Iisus Hristos.
Sursa: ziarullumina.ro