Bilanț al Sectorului Exarhat Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor

În anul 2008, în Arhiepiscopia Bucureștilor, care are sub jurisdicția sa canonică, administrativă și gestionară 37 de unități monahale și 784 de viețuitori, au fost înființate patru mănăstiri noi, și anume Mănăstirea „Sf. Cuv. Parascheva” din cadrul Palatului patriarhal, Mănăstirea „Sf. Treime”- Bușteni, Mănăstirea „Sf. Ioan Evanghelistul” și „Sf. Cuv. Eufrosina”- Cornu, precum și Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” – Caraiman. Au fost reînființate, de asemenea, două mănăstiri, Chiajna și Stavropoleos, fiind intensificate toate activitățile socio-pastorale.

Au fost sfințite Schitul „Sf. Ana” – Cota 1.400 Sinaia, Mănăstirea Ianculești, din județul Prahova, și au fost resfințite biserica Mănăstirii Samurcășești și Catedrala patriahală din București.

Activitatea duhovnicească și administrativă a starețelor, stareților și a slujitorilor mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor a fost recunoscută, fiind acordate 6 ranguri de arhimandrit, trei de protosinghel, una de stavroforă, o cruce patriarhală și șapte distincții de vrednicie. În anul 2008 au fost închinoviați 39 de viețuitori, au fost săvârșite 6 rasoforii, 42 tunderi în monahism, 3 hirotonii întru ierodiacon și 9 întru ieromonah.

În plan cultural și liturgic, mănăstirile au avut, în anul 2008, următoarele aniversări și evenimente deosebite: 350 de ani de la sfințirea Catedralei patriarhale; 600 de ani de atestare documentară a Mănăstirii Snagov; 400 de ani de la înființarea Mănăstirii Cernica; 440 de ani de atestare documentară a Mănăstirii Radu Vodă; 200 de ani de la înființarea Mănăstirii Samurcășești; 50 de ani de la aducerea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului la Mănăstirea Ghighiu; aducerea moaștelor Sf. Ap. Pavel din Mitropolia de Veria, Nausa și Kampania – Grecia – la sărbătorile Sfinților Dimitrie – 26-27 octombrie, sfințirea Centrului Social Filantropic „Sfântul Ierarh Calinic” de la Mănăstirea Cernica – 27 septembrie.

A fost intensificată activitatea social-pastorală și filantropic-misionară din mănăstiri prin înființarea unor centre specializate: Centrul Social Pastoral „Sfânta Maria”- de la Mănăstirea Techirghiol; Centrul Social Filantropic „Sfântul Calinic de la Cernica”; Centrul Social Pastoral „Sf. Cruce”, de la Mănăstirea Caraiman, și Centrul Social Pastoral „Sfânta Treime” – Bușteni.

Ca planuri de viitor se află în dezvoltare un proiect de renovare, consolidare și evidențiere a mănăstirilor-monument istoric din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și întocmirea unui proiect pentru renovarea apartamentelor oficiale de protocol, a arhondaricelor mănăstirești sau de construire a altora noi.

Se va continua și finaliza proiectul privind tipărirea albumului intitulat „Pridvoare ale Împărăției Cerurilor” ce va cuprinde istoricul și imagini reprezentative ale mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Bucureștilor.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 40/ 19 februarie 2009)

Comentarii Facebook


Știri recente