Bilanț al activităților din 2011 din Arhiepiscopia Iașilor

În Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial din Iași, sâmbătă, 11 februarie 2012, s-au desfășurat lucrările ședinței anuale de lucru a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Iașilor, sub președinția Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și în prezența Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În cadrul lucrărilor au fost analizate și evaluate activitățile eparhiei și execuția bugetară din anul 2011, precum și bugetul pentru anul 2012, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Deschiderea lucrărilor a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii în Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, vechea Catedrală mitropolitană din Iași, săvârșită de către IPS Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența membrilor Adunării eparhiale. A urmat oficierea slujbei Te Deumului, în cadrul căreia s-au adus mulțumiri lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Eparhiei Iașilor în anul 2011. ‘Dumnezeu cel în Treime lăudat să binecuvinteze strădania de anul trecut și Îl rugăm ca perioada anului 2012 să fie o perioadă așezată sub semnul anului bineplăcut Lui, cu smerenie, curaj mărturisitor, ajutor acordat celui în nevoie, toate acestea fundamentate pe rugăciunea din sfintele mănăstiri și din sfintele parohii cu care Dumnezeu a binecuvântat Arhiepiscopia Iașilor’, a spus IPS Teofan, în cuvântul rostit la finalul slujbei.

Ședința anuală a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Iașilor a început cu vizionarea de către membrii acesteia a unui film de prezentare a activității desfășurate de Arhiepiscopia Iașilor în anul 2011. La manifestare au participat, alături de membrii Adunării eparhiale, și reprezentanți ai mănăstirilor, protopopiatelor, școlilor teologice din eparhie și ai unor organizații care funcționează cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Iașilor. În cuvântul de binecuvântare, IPS Teofan a vorbit despre realizările și greutățile eparhiei, despre situația demografică, despre provocările contemporane și contextual dificil actual, făcând apel la rugăciune și nădejde: ‘În România cea adâncă sunt oameni care nu și-au pierdut nădejdea, oameni care luptă, oameni care, alcătuind talpa țării, constituie și nădejdea pentru ziua de astăzi și pentru ziua de mâine. Răspunsul Bisericii la asemenea provocări nu poate fi decât Dumnezeiasca Liturghie săvârșită cât mai profund și cât mai des, rugăciunea în parohii și mănăstiri, rugăciunea particulară, în cazul nostru misiunea și lucrarea Bisericii prin carte, prin educație, prin media, prin activitate socială, prin lucrare în domeniul sănătății, prin pelerinaje, prin construcții de biserici’. Totodată, Înalt Preasfinția Sa a evidențiat necesitatea înmulțirii dragostei creștine în ajutorarea celor aflați în nevoi și necazuri: ‘Numărul celor care au nevoie de ajutor material crește. În acest caz, trebuie să înțelegem că problema materială din ograda fraților noștri devine pentru noi o problemă spirituală’.

Activitatea Arhiepiscopiei Iașilor a fost evaluată de comisiile Adunării eparhiale: Comisia administrativ-bisericească, Comisia culturală și educațională, Comisia economică, bugetară și patrimonială, Comisia social-filantropică, Comisia organizatorică, juridică și de validare. În plenul adunării, raportorii comisiilor au prezentat dările de seamă pentru anul 2011 la sectoarele eparhiale, conținând activitatea pastorală, misionară, administrativă, economică, culturală și filantropică, viața monahală, patrimoniul cultural-bisericesc, activitatea editorială, restaurarea și construirea de noi lăcașuri de cult, precum și proiectele prioritare pentru anul 2012. La finalul întrunirii, membrii Adunării eparhiale au aprobat în unanimitate rapoartele comisiilor privind activitatea Arhiepiscopiei Iașilor în anul 2011.

Evenimente deosebite din Arhiepiscopia Iașilor, în anul 2011

Între evenimentele de o deosebită importanță desfășurate anul trecut pe cuprinsul Eparhiei Iașilor se numără hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în contextul împlinirii a 370 de ani de la aducerea sfintelor ei moaște la Iași, aducerea în capitala Moldovei de sărbătoarea Sfintei Parascheva a cinstitelor moaște ale Sfântului Sfințit Mucenic Policarp al Smirnei de către IPS Părinte Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos, adunările Tinerilor Creștini Ortodocși din Moldova la Nemțișor – Mănăstirea Neamț (28-31 iulie) și Iași (22-25 octombrie), simpozionul ‘Tainele Bisericii – pelerinaj spre sfințenie’, organizarea concursului cu tema ‘Copilul în familie’, simpozionul ‘Monumentul – Tradiție și viitor’, Ediția a XIII-a, conferința națională ‘Text și discurs religios’, ediția a III-a, și obținerea premiului I de către Corul Theologus al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași la cea de a X-a ediție a Festivalului de Muzică Bisericească Ortodoxă de la Grodno-Belarus. În perioada 14-21 iunie 2011 a avut loc în Arhiepiscopia Iașilor, la invitația IPS Părinte Mitropolit Teofan, vizita IPS Ștefan Kalaijashvili, Arhiepiscop de Tsageri și Lentekhi – Georgia, în perioada 6-12 septembrie Arhiepiscopia Iașilor a fost vizitată de IPS Mitropolit Panteleimon de Oulu din Finlanda, însoțit de cinci clerici din cadrul mitropoliei pe care o păstorește, iar în perioada 26 septembrie-3 octombrie s-a desfășurat la Iași vizita arhim. Zaharia Zaharou de la Mănăstirea ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din Essex – Anglia. În perioada 4-6 noiembrie, IPS Teofan a făcut o vizită la Baden Baden, cu prilejul hramului Capelei ‘Sfântul Arhanghel Mihail’ din Baden Baden, aflată testamentar sub oblăduirea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și în contextul împlinirii a 145 de ani de la sfințirea acestui lăcaș de cult.

Conform Statutului pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organul deliberativ pentru toate problemele administrativ-bisericești, culturale, economice, social-misionare ale eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanți ai clerului și credincioșilor, în proporție de 1/3 clerici și 2/3 mireni, aleși pe termen de 4 ani, numărul total al membrilor fiind de 30.

Comentarii Facebook


Știri recente