Au început taberele de creație „Licăr de lumină”

Începând cu prima săptămână de vacanță, 24-29 iunie, a debutat la nivel național ediția a III-a a taberelor de vară ‘Licăr de lumină’ organizate de Patriarhia Română, informează „Ziarul Lumina”. În acest an, 243 de copii din peste 80 de parohii timișene vor participa la taberele gratuite organizate în cadrul proiectului ‘Alege școala!’.

În perioada 24-29 iunie, 140 de elevi din Arhiepiscopia Timișoarei, înscriși în proiectul ‘Alege școala!’, au participat la tabăra de creație de la Mănăstirea Caraiman, iar duminică, 1 iulie, alți 81 de copii din protopopiatele Deta, Lugoj, Timișoara I și Timișoara II au luat drumul taberei de creație de la aceeași mănăstire. Dacă anul trecut au mers în tabără 135 de copii de la 45 de parohii din cuprinsul eparhiei, anul acesta numărul copiilor va fi de 243. La nivel național, peste 3.000 de copii din toate colțurile țării se vor bucura de atelierele de creație desfășurate în cele două locații ale taberelor, Centrul cultural-pastoral ‘Sfântul Daniil Sihastrul’ – de la Mănăstirea Durău și Centrul social-pastoral ‘Sfânta Cruce’ de la Mănăstirea Caraiman – Bușteni.

Cu acest prilej, copiii vor participa la trei ateliere de creație: un atelier de creație religioasă care va însemna confecționarea de diferite obiecte religioase din materiale refolosibile sau din alte materiale, un atelier religios care va cuprinde activități legate de studiul Bibliei, de orientare turistică, de lecții demonstrative, dar și un atelier de pictură care va cuprinde desen și grafică. Pe lângă aceste ateliere tabăra va avea în fiecare seară și un film tematic, film care va fi urmat de o dezbatere cu copiii. Prin participarea la activități de creație artistică în cadrul atelierelor de educație plastică, dar și de dezvoltare a unor abilități practice din tabere, copiii își dezvoltă creativitatea, afectivitatea, sensibilitatea estetică, dar și motivația de a continua școala.

Tabăra și ambianța din interiorul ei stimulează dezvoltarea unor sentimente superioare, de natură intelectuală, morală și estetică. Intensificarea interacțiunilor psiho-sociale, a conviețuirii și a lucrului în echipă conduce la accentuarea sensibilității umane, la consolidarea unor sentimente morale pozitive. Prin toate aceste activități se urmărește încurajarea fiecărui copil de a participa activ la descoperirea adevărurilor despre lucruri și fenomene, care corespund orizontului de cunoaștere specific vârstei, în vederea continuării studiilor pentru reușita în viață. Taberele de creație care s-au desfășurat în anii precedenți aveau să confirme așteptările proiectului, ale echipei de implementare, ale celor care s-au ocupat direct de organizarea și derularea activităților cu copiii în tabără, ale părinților copiilor și implicit ale copiilor participanți.

În sprijinul argumentării celor afirmate ne vin impresiile copiilor participanți la taberele de creație. Sugestiv vom reda doar câteva dintre ele: ‘Această tabără m-a făcut să privesc lumea cu alți ochi și să nu ezit să dau o mână de ajutor celor ce au nevoie. A fost o adevărată lecție de viață. Mi-am făcut o mulțime de prieteni. Am cunoscut profesori de la care am avut ce învăța. Am cunoscut alte stiluri de viață. Am învățat să apreciez viața pe care o am, văzând că alții nu par să aibă ce am eu’; ‘Această tabără m-a schimbat foarte mult. Am învățat unele lucruri pe care nu credeam că le voi face. Această experiență va fi de neuitat. A fost cea mai frumoasă tabără’; ‘Eu aici am învățat un lucru: să-L iubesc pe Dumnezeu și pe aproapele. A fost foarte frumos, și-mi pare rău că mă despart de voi’. Desfășurat în cadrul unui parteneriat între Patriarhia Română și Fundația World Vision România, proiectul ‘Alege școala!’ are ca scopuri principale prevenirea și combaterea fenomenului de părăsire timpurie a școlii, dar și prevenirea delincvenței juvenile, prin dezvoltarea unor soluții alternative de tip ‘școala de duminică’ și tabere de creație. Proiectul ‘Alege școala!’ se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind implementat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română, cu sprijinul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…