Au fost reluate lucrările la Mănăstirea Dobrești, jud. Timiș

La Mănăstirea ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din comuna Dobrești, județul Timiș, au fost reluate anul acesta, odată cu venirea primăverii, lucrările de construcție întreprinse la biserica mănăstirii, precum și la corpul de chilii destinat obștii monahale.

Mănăstirea Dobrești a fost înființată la 9 iulie 2003, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, și la inițiativa și stăruința Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei), originar de pe aceste meleaguri bănățene, care a achiziționat câteva grădini și o casă în sat, unde actualmente locuiește obștea monahilor până la finalizarea lucrărilor de construcție.

De la sfințirea locului pe care se construiește mănăstirea și așezarea pietrei de temelie pentru biserica închinată ocrotitoarei Moldovei, ce au avut loc la data de 23 octombrie 2005, lucrările de construcție desfășurate la noua vatră monahală bănățeană au avansat încurajator.

‘Lucrările de construcție au fost reluate anul acesta la biserica mănăstirii noastre, până în momentul de față executându-se zidăria la cota 9,45 m, armarea și cofrarea arcelor bisericii și a pridvorului deschis, în prezent fiind în execuție centura la cota sus-menționată. Anul acesta dorim să finalizăm structura bolților și a cupolelor bisericii, precum și a turnului ei. De asemenea, continuăm lucrările începute la casa monahală a mănăstirii, și anume execuția demisolului până la cota ± 0,00. Ne rugăm Bunului Dumnezeu și Sfintei Cuvioase Parascheva să ne învrednicească a duce la îndeplinire cele ce ne-am propus, iar ostenitorilor, binefăcătorilor și donatorilor acestei sfinte mănăstiri să le dăruiască sănătate, bucurie, spor și ajutor în toate activitățile lor’, a spus ierom. Matei Buliga, starețul Mănăstirii Dobrești, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Banat.

Pe acest loc a existat un conac boieresc

Anul trecut, de praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost sfințit demisolul noii biserici de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi, și în prezența a numeroși credincioși. Cu binecuvântarea Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, slujbele religioase fiind săvârșite până la acea dată în biserica monument istoric din Dobrești, care datează din anul 1852.

Locul așezământului monahal ocupă o culme de deal la marginea localității, în partea de sud-vest și are o suprafață de 4,67 ha. Pe acest loc, în anul 1800, a existat un conac boieresc aparținând doamnei Analia Halasy din Debrețin – Ungaria.

Credincioșii care doresc să viziteze mănăstirea din comuna Dobrești pot ajunge pe cale rutieră, din două direcții.

Prima variantă este de pe drumul european E70 Timișoara – Lugoj. La intrarea în localitatea Coștei se urmează ramificația la stânga, pe drumul local DL85 Balinț – Bara, apoi se urmează ramificația la dreapta spre Lăpușnic-Dobrești. O altă cale de acces este următoarea de pe drumul național DN 68 Făget – Lugoj. Se urmează ramificația la dreapta spre Mănăștur, apoi spre Bethausen, pe drumul județean DJ nr. 609 B. Se continuă pe ramificația la dreapta în direcția Cladova – Ohaba Lungă, cu ramificația spre Dobrești. Ambele rute străbat o zonă geografică frumoasă, colinară, cu drumuri accesibile

Comentarii Facebook


Știri recente